SUA acordă României și altor cinci țări un sprijin de 25 de milioane de dolari pentru a deveni centre regionale de educație și formare privind reactoarele modulare

  • 04 Noiembrie 2021 09:49
SUA acordă României și altor cinci țări un sprijin de 25 de milioane de dolari pentru a deveni centre regionale de educație și formare privind reactoarele modulare

Subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor și securitate internațională Bonnie Jenkins a anunțat, miercuri, la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, că Statele Unite se angajează să acorde 25 de milioane de dolari pentru a sprijini extinderea accesului la energie nucleară curată prin ceea ce este cunoscut sub denumirea “Nuclear Futures Package”, informează Departamentul de Stat într-un comunicat, citat de caleaeuropeana.ro.

Potrvit sursei citate, prin “Nuclear Futures Package”, în valoare de 25 de milioane de dolari, România urmează să primească asistență tehnică din partea Statelor Unite pentru a deveni un centru regional de educație și formare pe teme care țin de reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) ca urmare a acordului anunțat marți, la Glasgow, de emisarul special pentru climă al președintelui SUA, John Kerry, și de președintele Klaus Iohannis.

Statele Unite și România și-au marți prezentat intenția privind planurile de a construi în România, în parteneriat cu compania americană NuScale Power, o centrală cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR), “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei. România va deveni astfel prima țară din lume în care va fi implementată tehnologia americană a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni. Prin această intenție, România va include Reactoare Modulare Mici (SMR) în sistemul național de producere a energiei până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Acordul a fost salutat de John Kerry, care a calificat acest pas drept unul “vizionar” și “de pionierat” din partea României. Mai mult, colaborarea dintre NuScale Power și Nuclearelectrica pentru realizarea în România a unei centrale bazate pe reactoare modulare mici va fi prezentată joi, într-o conferință de presă, de oficiali români și americani și reprezentanți ai celor două companii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău