SUA a semnat cu Mexicul un acord privind imigrația care anulează aplicarea unor tarifelor vamale anunțate de Trump

  • 08 Iunie 2019 12:59
SUA a semnat cu Mexicul un acord privind imigrația care anulează aplicarea unor tarifelor vamale anunțate de Trump

Președintele Donald Trump a anunțat vineri că SUA și Mexic au ajuns la un acord privind imigrația și, în consecință, amenințarea sa de a impune taxe vamale începând de luni tuturor produselor importate din Mexic nu se va concretiza, informează sâmbătă AFP și Reuters, relatează Agerpres.

"Mă bucur să vă informez că SUA au ajuns la un acord semnat cu Mexicul. Tarifele vamale prevăzute să fie aplicate luni de SUA la adresa Mexicului sunt astfel suspendate pe termen nedefinit", a anunțat pe Twitter șeful statului american.

"Mexicul, în schimb, a fost de acord să adopte măsuri ferme pentru a stopa mareea migrației ce traversează Mexicul spre frontiera noastră sudică. Acest lucru urmărește reducerea în mare măsură sau eliminarea imigrației ilegale provenind din Mexic și având ca destinație SUA", a adăugat liderul conservator de la Casa Albă.

La câteva minute distanță, ministrul mexican al afacerilor externe Marcelo Ebrard, aflat la Washington pentru negocieri, a confirmat pe Twitter că SUA nu vor impune luni tarife vamale. El a mulțumit "tuturor persoanelor care ne-au ajutat să demonstrăm măreția Mexicului".

Negocierile bilaterale au fost inițiate la începutul săptămânii la Departamentul de Stat și s-au încheiat vineri seara cu o declarație comună.

Aceasta anunță că Mexicul va adopta "măsuri fără precedent" de combatere a imigrației ilegale, printre acestea urmând să figureze desfășurarea gărzii naționale cu prioritate la frontiera sudică. Toți migranții care depun cereri de azil în SUA vor fi trimiși înapoi în Mexic unde vor aștepta răspunsul tribunalelor americane.

Președintele Donald Trump, care a făcut din combaterea imigrației ilegale una din prioritățile sale, a anunțat recent că SUA vor aplica, începând cu 10 iunie, tarife vamale progresive pentru produsele mexicane, mergând de la 5% la 25% în perioada iunie-octombrie 2019, în cazul în care Mexicul nu adoptă măsuri eficiente de combatere a imigrației ilegale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău