SUA au prelungit pentru încă 30 de zile derogarea acordată Irakului pentru importul de gaz din Iran

  • 27 Aprilie 2020 08:21
SUA au prelungit pentru încă 30 de zile derogarea acordată Irakului pentru importul de gaz din Iran

Washingtonul a aprobat duminică o nouă prelungire cu 30 de zile a unei derogări care să permită Irakului să importe gaz iranian pentru rețelele sale energetice în pofida actualului regim de sancțiuni impus Teheranului de către SUA, conform declarațiilor unui oficial irakian, citate de AFP, potrivit Agerpres.

Prelungirea intervine în contextul în care Irakul se confruntă cu mai multe crize: prăbușirea prețului petrolului, epidemia noului coronavirus și impasul politic generat de formarea guvernului.

Irakul depinde de importurile de gaz și electricitate din partea vecinului său iranian pentru a alimenta aproximativ o treime din rețeaua sa de energie electrică, paralizată de ani de conflicte și de întreținere deficitară.

SUA au trecut pe lista neagră sectorul energetic iranian la sfârșitul anului 2018 și au acordat Bagdadului o serie de derogări, în general pe perioade de 45, 90 sau 120 de zile. În martie, Washingtonul a acordat Irakului o prelungire de 30 de zile: "Se prelungește cu 30 de zile suplimentare. Nu există condiții specifice", a declarat oficialul irakian pentru AFP.

Liderii irakieni se așteptau ca derogarea să fie prelungită pentru o perioadă de timp care să permită noului premier desemnat, Mustafa Kadhimi, să formeze un guvern. Acesta este în discuții cu partidele politice irakiene pentru a-și forma cabinetul. Termenul limită pentru prezentarea echipei guvernamentale votului de încredere în parlament este 9 mai.

SUA au făcut presiuni asupra Irakului pentru a utiliza derogările ca să devină independent de energia importată din Iran, dar progresele sunt lente. În plus, pandemia COVID-19 s-a răspândit în toată țara, fiind înregistrate 1.800 de cazuri confirmate și 87 de decese, conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății de la Bagdad.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău