SUA | 11 deținuți de la Guantanamo l-au dat în judecată pe președintele Trump

  • 12 Ianuarie 2018 16:17
SUA | 11 deținuți de la Guantanamo l-au dat în judecată pe președintele Trump

Unsprezece deținuți din închisoarea americană de la Guantanamo au inițiat joi proceduri de urmărire penală împotriva președintelui SUA, Donald Trump, considerând că au fost ținuți în detenție ilegal, pentru că sunt musulmani, informează vineri AFP.

Inspirându-se din argumente avansate de detractori ai ordinului executiv antiimigrație ce viza într-o primă etapă doar țări majoritar musulmane, deținuții au citat în plângerea lor postările pe Twitter și alte declarații ale miliardarului, care demonstrează, în opinia lor, prejudecățile sale anti-islam.

Ei s-au axat în comentariile lor și asupra faptului că, potrivit lui Trump, niciun deținut de la Guantanamo nu ar trebui să fie pus vreodată în libertate: o luare de poziție care se distanțează net de cele ale administrațiilor precedente, care considerau că situația acestor deținuți - au mai rămas 41 din cei 775 în urmă cu câțiva ani - ar trebui reexaminată și că aceștia ar trebui trimiși în fața unui tribunal militar.

'Opoziția președintelui (Trump) la eliberarea de deținuți de la Guantanamo se înscrie perfect în linia altor inițiative politice fără discernământ din partea sa, care au fost anulate de tribunale', se spune în plângere, care menționează explicit ordinul executiv privind migrația.

'Poziția lui pe tema Guantanamo îndeamnă la orice, exceptând o cercetare judiciară', se mai menționează în plângere. Trump 'a solicitat ceva mai recent ca musulmanul care a ucis mai multe persoane la New York să fie trimis la Guantanamo și privat de un proces constituțional, în timp ce el nu a sugerat niciodată ca ucigașii în masă albi să fie privați de procese'.

Aceste plângeri penale au fost depuse la un tribunal federal din Washington, la 16 ani de la înființarea centrului de detenție de la baza americană din Cuba.

Plângerile reclamă un habeas corpus (un înscris oficial prin care o persoană poate reclama o detenție ilegală în fața unei instanțe - n.r.) pentru deținuți, dintre care unii se află închiși din 2002, pentru ca ei să poată fi fie inculpați, fie eliberați.

Potrivit reclamanților, faptul că Administrația Trump trimite semnale conform cărora ea nu are intenția de a-i pune vreodată în libertate contravine legislației americane și dreptului internațional.

'Este o demonstrație a antipatiei sale față de această populație carcerală, față de toți musulmanii născuți în străinătate și față de musulmani în sens larg, de aceeași speță ca cele pe care tribunalele le-au respins în mod întemeiat în ultimele luni', se mai spune în documentul înaintat justiției.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău