Studiu UNICEF: Minorii aflați în conflict cu legea, supuși maltrătărilor și torturii

  • 05 Aprilie 2013 15:06
Studiu UNICEF: Minorii aflați în conflict cu legea, supuși maltrătărilor și torturii

Un studiu UNICEF Moldova relevă faptul că minorii aflați în conflict cu legea sunt supuși maltrătărilor și torturii, mai ales în comisariatele de poliție.

Cercetarea a cuprins interviuri cu 62 de copii deținuți sau foști deținuți, care au mărturisit că au avut de suferit de pe urma bătăilor, aflându-se în custodia oamenilor legii. Între intervievați se numără și tineri care au fost bătuți de polițiști la 7 aprilie 2009. 

Potrivit raportului UNICEF, 70 la sută dintre minorii intervievați au recunoscut că au fost bătuți de polițiști în momentul arestului. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre ei nu a depus plângeri, cauza principală fiind frica și neîncrederea în organele de drept. Studiul mai relevă că aceștia au fost sfătuiți să renunțe la plângeri, chiar de către procurori, dar nu a fost sprijiniți în demersurile lor nici de către avocații desemnați din oficiu.

Reprezentantul UNICEF în Republica Moldova, Alexandra Yuster.

În cadrul cercetării au fost intervievați și tineri participanți la protestele din aprilie 2009, care la acea dată erau minori și care nici până în prezent nu și-au găsit dreptatea, povestește Ludmila Popovici, directoarea Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”. Mulți dintre ei au fost torturați după o metodă numită ”telefon”.

De la începutul acestui an au fost inițiate trei cauze penale împotriva polițiștilor care au aplicat tortura, iar 15 plângeri de rele tratamente sunt în proces de examinare, a declarat șeful direcției securitate publică a Inspectoratului General de Poliție, Marin Maxian.

În perioada anilor 2010-2012, Procuratura Generală a înregistrat 93 de plângeri de rele tratamente față de copiii deținuți. Dintre acestea, în 16 cazuri au fost inițiate investigații și doar 5 cazuri au ajuns în instața de judecată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău