Studiu | Trei cafele pe zi aduc mai multe beneficii sănătății decât daune

  • 24 Noiembrie 2017 10:44
Studiu | Trei cafele pe zi aduc mai multe beneficii sănătății decât daune Sursa: www.strictlycoffee.co.za

Consumul a trei sau patru cești de cafea pe zi aduce sănătății mai multe beneficii decât daune, fiind corelat cu un risc redus de moarte prematură și de boli cardiace - au arătat miercuri oameni de știință britanici, într-un studiu ce adună dovezi din peste 200 de studii anterioare.

Cercetătorii au descoperit că cei care beau cafea au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de diabet, boli de ficat, demență și unele forme de cancer. Trei sau patru cești de cafea pe zi oferă cele mai mari avantaje, cu excepția femeilor însărcinate sau a persoanelor care sunt predispuse fracturilor. Cafeaua este una dintre băuturile cele mai consumate la nivel mondial.

Pentru a înțelege mai bine efectele acesteia, Robin Poole, specialist în sănătate publică la Universitatea Southampton din Marea Britanie, a condus o echipă de cercetare într-o "analiză-umbrelă" a 201 studii rezultate în urma cercetărilor bazate pe observație și 17 studii bazate pe experimente clinice, din toată lumea. Studiul echipei lui Poole, publicat în "British Medical Journal" miercuri noaptea, relevă că cea mai mare reducere a riscului de deces prematur a fost observată la persoanele care consumă trei cești pe zi, spre deosebire de cei care nu beau cafea.

Consumul a mai mult de trei cești pe zi nu a fost corelat cu efecte dăunătoare sănătății, însă cele benefice au fost mai puțin pronunțate. Cafeaua este asociată și cu un risc mai mic de a face cancer de prostată, endometrial, de piele și de ficat, precum și diabet de tip 2, litiază biliară și gută, spun cercetătorii.

Cele mai mari beneficii au fost observate în cazul unor afecțiuni hepatice, precum ciroza. Echipa lui Poole notează că nu pot fi trase concluzii ferme despre cauză și efect, având în vedere faptul că analiza lor include multe date bazate pe observații, însă aceasta vine în sprijinul altor studii recente privind consumul de cafea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău