STUDIU | Tratamentele contra obezității infantile, mai eficiente prin implicarea familiilor

  • 15 Decembrie 2017 14:38
STUDIU | Tratamentele contra obezității infantile, mai eficiente prin implicarea familiilor

Implicarea unuia dintre părinți în tratamentul contra obezității infantile ajută întreaga familie să ia decizii mai sănătoase privind stilul de viață, conform unui studiu realizat la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, citat de Xinhua.

Echipa de cercetători americani a testat un tratament realizat cu implicarea familiei copiilor obezi care a constat în ședințe de terapie efectuate de-a lungul unei perioade de câteva luni. În timpul tratamentului, părinții au fost învățați să creeze în mediu familial care să susțină alimentația și activitatea sănătoasă. De asemenea, ei au primit sfaturi legate de conceperea unui model privind comportamente sănătoase pentru copiii lor astfel încât ei să învețe să facă alegeri sănătoase.

De asemenea, studiul publicat miercuri în jurnalul ''JAMA Pediatrics'' a relevat faptul că atunci când un părinte și un copil au urmat împreună un program de terapie de reabilitare exhaustiv după tratamentul inițial, au fost observate rezultate mai bune în comparație cu familiile care au beneficiat de astfel de ședințe de terapie mai puțin riguroase.

Protocolul de tratament antiobezitate utilizat de oamenii de știință a inclus sesiuni de familie săptămânale, de 30 de minute și sesiuni de grup părinte-copil, de 45 de minute. După 16 săptămâni, participanții au fost împărțiți în mod aleatoriu într-un grup care a beneficiat de o doză de terapie completă, săptămânală, un grup care a participat bilunar la o terapie mai puțin riguroasă și un grup de control.

În rândul tuturor grupurilor s-au observat îmbunătățiri semnificative în timpul primelor luni, însă programul exhaustiv, efectuat săptămânal, a condus la cele mai bune rezultate. Din grupul care a beneficiat de doza mare de tratament 82% dintre copii au pierdut din greutate, în comparație cu 64% din grupul care a participat la ședințe de terapie o dată la două săptămâni și cu 48% dintre cei aflați în grupul de control.

De asemenea, cercetătorii au notat că este esențial ca tratamentul pentru slăbit să fie început cât mai devreme, deoarece pe măsură ce înaintează în vârstă copiii sunt nevoiți să piardă un număr mai mare de kilograme pentru a atinge greutatea ideală.

În Statele Unite, obezitatea infantilă a atins un nivel de epidemie - aproape unul din trei copii este supraponderal sau obez.

Obezitatea este unul dintre cei mai importanți factori de risc ușor de prevenit ai unor boli cronice, iar numai în Statele Unite costurile medicale asociate acestei afecțiuni sunt estimate la 147 - 210 miliarde de dolari pe an.

Conform studiilor, cifrele îngrijorătoare privind obezitatea infantilă ar putea duce la situația în care actuala generație de copii ar fi prima care ar trăi mai puțin decât părinții lor.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:5,14 m/s
Tue
5
Wed
6
Thu
7
Fri
10
Sat
3

Curs oficial BNM 01 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1120 -0.2306
USD 17.4385 -0.0161
RON 4.3302 -0.0482
UAH 0.6238 -0.0019
RUB 0.2332 -0.0036
Arhivă Radio Chișinău