Studiu | Tinerii consumă conținut video online. Știrile și fotbalul au dispărut din preferințe

  • 10 Decembrie 2016 12:29
Studiu | Tinerii consumă conținut video online. Știrile și fotbalul au dispărut din preferințe

Studiul "Consumer Report" realizat de Starcom urmărește interesul consumatorilor români în domenii diverse, de la utilizarea tehnologiei, consumul media, interesul pentru branduri și spre ce bunuri de consum este orientat interesul acestora, scrie Mediafax.ro.

Tinerii români consumă mult mai mult decât adulții familiști conținut video online, de la divertisment Youtube și filme piratate până la știri. Televizorul este o opțiune pentru ei, dar stau considerabil mai puțin decât familiștii în față micului ecran. În cazul tinerilor, emisiunile de știri dispar din clasamentul celor mai urmărite programe TV, iar în cazul adolescenților nu mai apar în top nici măcar principalele competiții de fotbal ale anului.

Raportul împarte românii în patru categorii de consumatori: familiile cu copii (ai căror copii au vârstă până în 14 ani), adolescenții, tinerii singuri (18-34 de ani, necăsătoriți), familiile fără copii (cupluri cu vârste în general de peste 45 de ani, care nu au copii sau care nu mai locuiesc cu copiii).

Familiștii cu copii preferă la TV și divertismentul, și filmele, și fotbalul, și știrile. Tinerii necăsătoriți exclud știrile TV din rândul celor mai urmărite televiziuni. Adolescenții exclud chiar și fotbalul. În cazul tinerilor necăsătoriți și adolescenților se înregistrează un interes pentru divertismentul TV.

Pe net, consumul media și în special cel video este dominat de Google, Youtube, Facebook, dar își fac loc și site-uri de știri românești. Site-uri precum cele de pariuri, promovate intens pe site-uri de conținut piratat (filme, seriale) sunt la loc de cinste, așa cum sunt, în rândul adolescenților și tinerilor necăsătoriți, și site-urile de torrents.

În cazul adolescenților, știrile dispar din topul celor mai vizitate site-uri.

Studiul "Consumer Report 2016" despre familiile cu copii privind comportamentul și activitățile online arată că acestea vizitează cel mai des site-urile Google, Facebook, Youtube, site-urile majore de anunțuri și e-commerce, plaforme de tip Wordpress sau Wikipedia și abia apoi site-urile de știri românești. În mijlocul clasamentului, cu grad de utilizare de 30-35% din totalul populației la nivel urban, rural și național, apare și un site de pariuri, care este, însă, promovat intens pe site-uri de filme piratate. La nivel urban, 88% declară că se uită săptămânal la televizor (cifră similară mediei la nivel urban) și 47% consumă video online (mult peste media la nivel urban, de 39%). Cele mai urmărite emisiuni TV în rândul familiilor cu copii: marile competiții de fotbal, filmele ProTv și alte emisiuni de divertisment, singură emisiune de știri care intră "în top" fiind Știrile Pro TV de seară.

Video online este consumat pe Youtube, cu grad mediu de utilizare de 72%, urmat de site-urile de știri precum StirileProTV.ro, RomaniaTV.ro, HotNews.ro, Adevărul.ro, Realitatea.net etc. Acestea sunt urmate la rândul lor de site-uri de filme și seriale piratate și site-urile principalelor posturi comerciale, unde sunt promovate principalele emisiuni ale acestora.

Pentru consum filme sunt menționate site-uri de conținut piratat. Voyo, platformă de conținut video contra cost a Pro TV, este pe locul 11 în preferințe.

Peste 80% nu cheltuie niciun ban pentru conținut audio-video offline.

Raportul "Consumer Report 2016" despre ținerii singuri:

Activități și comportament online: clasament similar cu cel al familiștilor în cazul celor mai vizitate site-uri, dar în top își fac locul site-uri de torrents și de conținut piratat și mai multe site-uri care se promovează prin intermediul acestor site-uri de filme piratate.

La fel că în cazul familiilor cu copii, Facebook (urmat de Youtube) domină topul rețelelor sociale folosite. Dar persoanele din această categorie folosesc mult peste medie site-uri precum Tpu.ro, 9gag, Instagram și Twitter-chiar dacă nivelul de utilizare rămâne foarte scăzut în comparație cu Facebook.

Spre deosebire de familiile cu copii, mai puțini tineri singuri din mediul urban declară că se uită la televizor săptămânal (78%, față de media generală la nivel urban de 87%) și consumă mult mai mult conținut video online (71%, comparativ cu media generală la nivel urban de 39%)

Că și în cazul familiilor cu copii, atunci când se uită la televizor preferă fotbalul, filmele Pro și divertismentul, dar în cazul lor nu apare în top nicio emisiune de știri.

Cu unele variații, ei preferă aceleași site-uri cu conținut video că persoanele din categoria familiilor cu copii. La fel, ei preferă în proporție covârșitoare să urmărească filme online pe site-urile de conținut piratat, doar Voyo apărând pe locul al 11-lea în clasamentul prezentat de raport

Raportul "Consumer Report 2016" despre adolescenți:

Comportament și activități online: Și în cazul lor domină site-urile giganților internaționali, dar dispar din top site-urile românești de știri și sunt mult mai puțin utilizate site-urile de anunțuri și e-commerce. Deși ei nu au vârstă legală pentru pariuri, în cazul lor e mai intens accesul la site-urile de jocuri de noroc (promovate intens pe site-urile de conținut piratat) și apăr site-urile de conversie audio/video.

În privință social media, Facebook domină în continuare, iar gradul de utilizare este considerabil mai puternic decât media generală în cazul platformelor Tpu.ro, Instagram și Tumblr

Consumul săptămânal de conținut video este similar cu cel al tinerilor necăsătoriți: se uită mai puțin decât media (la nivel urban) la televizor și consumă mult peste medie conținut video online

Când se uită la televizor, din clasamentul celor mai urmărite programe în rândul adolescenților dispar competițiile de fotbal, iar emisiunile de divertisment domină clasamentul, depășind marea majoritate a filmelor. Pe Internet, ei consumă video online pe Youtube într-o proporție mult mai mare decât media generală, în top-ul online video apărând din nou site-urile de știri, de conținut piratat și site-urile televiziunilor generaliste.

Ca și în celelalte cazuri, adolescenții se uită online la filme aproape exclusiv pe site-uri de conținut piratat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău