Studiu | Societatea civilă din R. Moldova se confruntă în continuare cu provocări serioase

  • 21 Septembrie 2021 15:01
Studiu | Societatea civilă din R. Moldova se confruntă în continuare cu provocări serioase

Societatea civilă este o condiție necesară unei democrații, oriunde în lume. Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană prevede în mod explicit nevoia de consolidare a societății civile. Parteneriatul Estic, din care Republica Moldova face parte, de asemenea cuprinde mecanisme de dezvoltare a societății civile. Statul și-a asumat obligații internaționale pentru a respecta și permite dezvoltarea societății civile. Organizațiile societății civile vin să completeze munca și expertiza statului, în domeniile în care acesta are nevoie, pentru a asigura servicii mai bune cetățenilor săi, a menționat Irina Buzu, avocată, autoare a Studiului „Rolul societății civile în avansarea statului de drept și reformei justiției”, la o conferință de presă la IPN.

Irina Buzu a spus că, pentru a putea opera într-un mediu stabil, dar și pentru a fi capabile să continue să fie un actor veritabil în apărarea statului de drept, organizațiile societății civile trebuie să poată funcționa fără vreo intervenție nejustificată din partea statului. „Cu toate acestea, societatea civilă din Republica Moldova se confruntă în continuare cu provocări serioase. Exemplele includ amenințări deliberate, inclusiv restricții sau controale financiare din partea autorităților sau protecție inadecvată împotriva atacurilor fizice și verbale, împotriva deciziilor arbitrare, atunci când nivelul de protecție al drepturilor fundamentale care garantează activitatea OSC-urilor este destul de redus. De exemplu, ONG-urile care critică politicile guvernamentale sunt supuse sau au fost până în prezent supuse hărțuirii, intimidării de către autorități publice și oficiali, în speranța că noua guvernare va adopta practici mai eficiente în colaborare și în comunicare cu mass-media și membrii sectorului asociativ”, a notat Irina Buzu.

Autoarea studiului recomandă societății civile conceptualizarea unui program de dezvoltare a competențelor civice pentru cetățeni, care ar oferi o mai bună înțelegere din partea acestora a treburilor publice și politicilor care îi vizează și care i-ar abilita să identifice căi de acțiune pentru a interveni în dialogu și cooperarea cu instituțiile statului.

O altă recomandare este promovarea activității societății civile în rândul cetățenilor, pentru consolidarea continuă a sectorului neguvernamental. „Cu cât mai multă încredere va avea societatea în organizațiile neguvernamentale, cu atât mai influentă și mai robustă va fi aceasta din urmă în dialogul cu instituțiile statului”, a menționat Irina Buzu.

Studiul „Rolul societății civile în avansarea statului de drept și reformei justiției” a fost efectuat prin metoda de analiză și retrospectivă din ultimi cinci ani în Republica Moldova. Cercetarea a fost realizată în parteneriat cu Freedom House, organizația implementatoare a proiectului „Mobilizarea societății civile întru susținerea integrității în justiție în Republica Moldova”. Proiectul este implementat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, prin intermediul Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău