STUDIU | R.Moldova și România ar putea dezvolta un sistem transfrontalier similar celui aplicat la hotarele SUA-Canada

  • 19 Iulie 2018 16:13
STUDIU | R.Moldova și România ar putea dezvolta un sistem transfrontalier similar celui aplicat la hotarele SUA-Canada

Republica Moldova și România ar putea dezvolta împreună un sistem transfrontalier de programare a vehiculelor, similar sistemelor aplicate la hotarele SUA-Canada, potrivit unui studiu realizat de Programul pentru Reforme Structurale, citat de TVR Moldova.

Potrivit sursei citate, studiul respectiv arată că România rămâne în continuare cel mai mare partener comercial de import al Republicii Moldova, iar 49% din totalul importurilor Republicii Moldova au fost din UE. 

În ceea ce privește exportul, patru dintre cinci cei mai mari parteneri comerciali ai Republicii Moldova sunt membri ai UE: România, Italia, Germania și Marea Britanie, transmite Agerpres.

Între timp, exporturile către țările CSI s-au diminuat atât în termeni absoluți, cât și în termeni relativi.

Destinațiile emergente de export includ China, Arabia Saudită, Egipt și Malaezia.

Transportul rutier cuprinde cea mai mare parte a comerțului din Republica Moldova, făcând sistemul rutier și punctele de trecere a frontierei (PTF) terestre drept cele mai importante componente ale coridoarelor comerciale ale Republicii Moldova. PTF Leușeni-Albița și Sculeni-Sculeni spre România au gestionat mai mult de 35% din traficul rutier din Republica Moldova în termeni de volum în 2016, se precizează în studiu.

Republica Moldova și România ar putea dezvolta împreună un sistem transfrontalier de programare a vehiculelor, similar sistemelor aplicate la hotarele SUA-Canada. Combinând notificările prealabile, slot-urile de așteptare/rândurile virtuale, sistemele de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare, zonele RFID, zonele de așteptare pentru camioane și capacitățile de notificare electronică în timp de așteptare, aceste sisteme au reușit să reducă din timpul de procesare la frontieră și timpul de stat în rând a camioanelor, mai sugerează studiul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău