STUDIU | Rezistența la gripă ar depinde de anul nașterii

  • 21 Noiembrie 2016 12:06
STUDIU | Rezistența la gripă ar depinde de anul nașterii

Prima gripă din viața unui individ ar determina rezistența acestuia față de această maladie pe viață.

Și virusul responsabil de această primă gripă ar depinde de generația căreia îi aparține persoana respectivă, chiar de anul său de naștere. Acestea sunt concluziile unui studiu american publicat zilele trecute.

Contrar celor crezute până acum, „nu vârsta contează, ci anul nașterii”, explică Michael Worobey, șeful Departamentului de biologie a mediului și evoluție de la Universitatea din Arizona, co-autorul studiului. Prin urmare, prima gripă din viața fiecăruia - contractată în general înaintea vârstei de 5 ani - marchează pe viață.

Primul virus gripal lasă o „amprentă” permanentă asupra sistemului imunitar al individului. În consecință, el va fi protejat mai mult împotriva acelui tip de virus și mai vulnerabil în fața altora. Potrivit noului studiu, virușii gripali de tip A au evoluat în două ramuri distincte: gripa de tip 1 și gripa de tip 2. Până în 1968, a dominat tipul 1 și, apoi, până în 1979, gripa de tip 2 a fost cea mai răspândită. De atunci, cele două tipuri de virus gripal, care au continuat să sufere mutații genetice, au fost prezente mereu, dar, în fiecare an, unul dintre ele va domina.

Aceste noi descoperiri ar putea explica de ce gripa H5N1 a fost mult mai ucigașă la subiecții tineri decât la persoanele mai în vârstă și ar putea permite consolidarea luptei împotriva mortalității legate de gripă, țintind mai bine clasele de vârstă care trebuie vaccinate în funcție de virusul dominant, informează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău