STUDIU realizat în țări membre UE și în state candidate | Doar 58% dintre cetățenii Republicii Moldova cred că pot face față fără dificultate necesităților cotidiene

  • 24 Iulie 16:01
STUDIU realizat în țări membre UE și în state candidate | Doar 58% dintre cetățenii Republicii Moldova cred că pot face față fără dificultate necesităților cotidiene

Doar 58% dintre cetățenii Republicii Moldova cred că pot face față necesităților cotidiene în materie de costuri de trai fără nicio dificultate sau cu o oarecare dificultate, sub media de 77% a altor țări candidate pentru aderarea la UE, potrivit unui studiu finanțat de USAID. Intitulat „Calitatea vieții în Republica Moldova”, studiul prezintă informații importante pentru autorități în scopul dezvoltării politicilor publice, transmite Radio Chișinău.

Studiul, realizat în țări membre ale UE precum și în state candidate, cu scopul dezvoltării politicilor publice, a indicat un nivel crescut de fericire și optimism social în Republica Moldova, în pofida multor deficiențe. Comparativ cu cetățenii unor țări UE, „moldovenii au raportat un echilibru foarte bun între viața profesională și personală”, a subliniat cercetătoarea Eszter Sandor de la Fundația Eurofound.

 „Constatările sondajului privind calitatea vieții în Moldova erau foarte interesante și ele sunt esențiale pentru decidenții politici. Constatările studiului arată că, comparativ cu țările UE și țările candidate la UE, moldovenii au spus că sunt mai fericiți și mai  satisfăcuți cu viața. Noi înțelegem că aceasta înseamnă o reziliență și un viitor pozitiv pentru moldoveni, în ciuda provocărilor cu care ne ciocnim în Moldova și în Europa astăzi. Studiul de asemenea a evidențiat domenii de îngrijorare care necesită atenție imediată.”, a spus Eszter Sandor.

Studiul a reafirmat și necesitatea implementării unor politici sociale țintite, în mod special în domeniul sănătății și pentru creșterea capaciății cetățenilor de a acoperi cheltuielile cotidiene, după cum a explicat Doru Petruți, Director executiv IMAS.

„Un prim indicator mai concret și foarte important ține de starea de sănătate, și avem un pic peste o treime care consideră că starea lor de sănătate e bună sau foarte bună.”, a punctat Doru Petruți.

Doar 37% dintre respondenți au raportat că sănătatea lor este bună sau foarte bună.

Studiul „Calitatea vieții în Republica Moldova” (QLS Moldova) pentru anul 2023, inspirat de studiile europene privind Calitatea Vieții (EQLS) a fost realizat de date pentru Impact (D4I) în parteneriat cu IMAS și Eurofund, cu finanțare USAID.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău