STUDIU | Purtarea măștii de protecție nu reduce nivelurile de oxigen

  • 05 Noiembrie 2020 17:35
STUDIU | Purtarea măștii de protecție nu reduce nivelurile de oxigen

Masca de protecție nu reduce cantitatea necesară de oxigen, confirmă un nou studiu ale cărui constatări contracarează un mit comun, conform căruia purtarea acestui accesoriu ar fi nesănătoasă, relatează joi UPI, citat de Agerpres.

Afirmațiile potrivit cărora măștile reduc aportul de oxigen, provoacă "intoxicație" cu dioxid de carbon sau slăbesc sistemul imunitar au câștigat teren, alimentate parțial de informațiile care circulă pe rețelele sociale. În același timp, autoritățile sanitare - inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și American Lung Association - au emis informații care demistifică aceste mituri. Cu toate acestea, astfel de afirmații persistă.

De aceea, cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada și-au propus să testeze afirmațiile. Ei au oferit unui număr de douăzeci și cinci de adulți - cu vârsta medie de 76,5 ani - oximetre portabile pentru a-și măsura nivelul de oxigen din sânge în timp ce purtau mască de protecție, precum și înainte și după.

Cercetătorii nu au identificat semne de hipoxie, sau reducerea oxigenului din sânge.

"Acest lucru susține ceea ce cunoșteam deja", a declarat doctor Aaron Glatt, specialist în boli infecțioase care nu a fost implicat în studiu. "Nu există o reducere a oxigenului ca urmare a purtării unei măști", a adăugat el.

Unele persoane se pot simți inconfortabil purtând o mască, a menționat Glatt, purtător de cuvânt în cadrul Societății pentru Boli Infecțioase din America. Însă, aceasta nu este o scuză pentru a nu face acest lucru, a spus el. "Eu privesc măștile ca pe centurile de siguranță", a spus Glatt. "Nu sunt neapărat confortabile, dar protejează", a precizat specialistul.

Pentru acest studiu, echipa condusă de doctor Noel Chan a oferit fiecărui participant măști de protecție, de unică folosință, în trei straturi, non-medicale.

Voluntarii le-au purtat în timpul activităților zilnice de rutină sau în repaus și au utilizat pulsioximetrul pentru a-și monitoriza nivelul de oxigen timp de o oră înainte de a purta masca, în timp ce o purtau o oră și o oră după aceea.

Nu au existat reduceri ale saturației de oxigen din sânge. În medie, saturația de oxigen a fost de 96,1% înainte ca participanții să poarte masca, și apoi ușor mai ridicată în timp ce purtau masca și ulterior - 96,5%, respectiv, 96,3%.

Constatările au fost publicate online în Journal of the American Medical Association.

"Studiul nostru nu susține afirmațiile conform cărora măștile sunt periculoase", a spus Chan.

Chan a admis că acest studiu a fost unul restrâns și a avut limitări. De exemplu, au fost excluse persoanele cu afecțiuni cardiace sau pulmonare, care le-ar putea provoca probleme de respirație chiar și în repaus. Cercetarea s-a concentrat însă asupra adulților mai în vârstă, care probabil ar fi mai vulnerabili la orice scădere a nivelului de oxigen în urma purtării măștii, a notat Chan. Cu toate acestea, nu au apărut probleme.

"Acesta este doar un studiu restrâns", a spus Chan, "dar sper că va oferi oamenilor o oarecare garanție".

O întrebare pe care oamenii și-o pun adesea este dacă pot face exerciții cu o mască. În acest studiu, participanții nu au realizat exerciții, deci nu este clar dacă acest lucru ar fi cauzat o scădere a nivelului de oxigen. Glatt a declarat că oamenii pot renunța la mască dacă ies afară la plimbare sau să alerge și nimeni altcineva nu se află în apropiere. "Dacă veți întâlni alți oameni, purtați totuși o mască", a spus el.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite recomandă majorității oamenilor să poarte mască atunci când sunt în public - una care are cel puțin două straturi de țesătură și este fixată peste gură și nas. Excepție fac copiii cu vârsta sub 2 ani și persoanele cu afecțiuni medicale care îngreunează respirația, notează UPI.

Chan a indicat că oamenii ar trebui să discute cu medicul lor dacă au întrebări cu privire la orice aspecte referitoare la starea personală de sănătate și la siguranța purtării măștii de protecție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău