Studiu | Poluarea atmosferică, asociată cu un risc mai ridicat de afecțiuni psihice

  • 21 August 2019 10:33
Studiu | Poluarea atmosferică, asociată cu un risc mai ridicat de afecțiuni psihice

Poluarea atmosferică afectează plămânii și scurtează durata de viață, dar este asociată și cu un risc mai ridicat de a dezvolta boli psihice, sugerează cercetătorii într-un nou studiu publicat marți și fundamentat pe date medicale provenite de la milioane de pacienți din Statele Unite și Danemarca, informează Reuters, preluat de Agerpes.

Persoanele expuse la poluarea atmosferică din cele două state au prezentat o probabilitate mai mare de a fi diagnosticate cu tulburare bipolară sau depresie, este concluzia la care a ajuns acest studiu. Cercetarea a fost însă criticată ca fiind deficitară, oamenii de știință subliniind nevoia unor studii suplimentare pentru a trage concluzii solide pe această temă.

"Sunt cunoscuți câțiva factori declanșatori (ai afecțiunilor psihice), dar poluarea este o nouă direcție de cercetare", a declarat conducătorul studiului, Andrey Rzhetsky, de la Universitatea din Chicago, pentru Thomson Reuters Foundation.

"Studiile pe câini și rozătoare demonstrează că poluarea atmosferică poate ajunge la nivelul creierului provocând inflamații care au ca rezultat simptome asemănătoare depresiei. Este destul de posibil ca un fenomen similar să se producă și la oameni", a mai spus cercetătorul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că poluarea atmosferică este responsabilă pentru decesul a 7 milioane de persoane în fiecare an - echivalentul a 13 decese la fiecare minut - mai mult decât numărul total de decese provocate de războaie, crime, tuberculoză, HIV, SIDA și malarie.

Poluarea poate reduce speranța de viață a copiilor care se nasc în prezent în medie cu 20 de luni, potrivit unei cercetări publicate la începutul acestui an de organizația nonguvernamentală americană Health Effects Institute.

Îngrijorarea crescândă în legătură cu acest subiect a determinat orașe precum Paris, Bogota și Jakarta să experimenteze măsuri precum interzicerea traficului auto în anumite zile.

În timp ce efectele poluării asupra sănătății fizice sunt bine cunoscute, legătura cu afecțiunile psihice a fost mai puțin cercetată.

În cadrul studiului publicat în revista PLOS Biology, cercetătorii au comparat date medicale și expunerea la poluare la nivel local în cazul a 151 de milioane de rezidenți din Statele Unite și 1,4 milioane de pacienți danezi.

În cazul pacienților danezi, cercetătorii au comparat informațiile privind sănătatea mintală cu expunerea la poluare atmosferică până la vârsta de 10 ani, în timp ce în cazul Statelor Unite, au analizat nivelurile de poluare în timp real.

Expunerea la poluare în perioada copilăriei a fost asociată cu o creștere de peste două ori a cazurilor de schizofrenie în rândurile pacienților danezi, susțin cercetătorii, precum și o incidență mai mare a tulburărilor de personalitate, depresie și tulburare bipolară.

Analiza datelor din Satele Unite a arătat că o calitate slabă a aerului este asociată cu niveluri mai ridicate de tulburare bipolară și depresie, dar nu a stabilit corelații cu alte afecțiuni precum schizofrenia, epilepsia și boala Parkinson.

Studiul a stârnit însă și controverse în comunitatea științifică. Într-un comentariu critic publicat împreună cu cercetarea și semnat de John Ioannidis, profesor la Stanford, se precizează că studiul propune o ''posibilitate interesantă'', aceea că poluarea atmosferică ar putea cauza afecțiuni psihice, dar nu reușește să argumenteze foarte bine.

"În ciuda analizelor fundamentate pe ample baze de date, dovezile disponibile au neajunsuri semnificative și o lungă serie de potențiale prejudecăți ar putea invalida asocierile puse în evidență", a mai precizat cercetătorul.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău