STUDIU | Peste 60 la sută dintre moldovenii stabiliți peste hotare ar lua în calcul reîntoarcerea acasă. Care sunt principalele impedimente

  • 04 Octombrie 2021 14:20
STUDIU | Peste 60 la sută dintre moldovenii stabiliți peste hotare ar lua în calcul reîntoarcerea acasă. Care sunt principalele impedimente

Peste 60 la sută dintre moldovenii stabiliți peste hotare ar lua în calcul reîntoarcerea acasă, dacă ar exista o guvernare puternică și un stat de drept în R. Moldova. Totodată, aproape două treimi dintre conaționalii noștri ar dori să facă investiții în Rep. Moldova, dar principalul impediment este nivelul înalt al corupției, arată datele unui studiu privind atitudinile și percepțiile diasporei moldovenești și ale lucrătorilor migranți. 

Potrivit studiului, 66 la sută dintre migranții moldoveni ar dori să revină acasă, dacă ar apărea oportunități de angajare pentru un salariu minim de 1200 de euro. Principalele condiții ce trebuie îndeplinite ar fi o guvernare puternică și un stat de drept, locuri de muncă bine plătite și oportunități de investiții.

În același timp, peste 65% dintre cetățenii moldoveni care locuiesc și lucrează peste hotare au spus că ar dori să facă investiți în Rep. Moldova în mare parte în turism și educație. Majoritatea respondenților cred că bariera principală pentru contribuția diasporei la dezvoltarea economiei naționale este nivelul înalt de corupție și lipsa încrederii în instituțiile care gestionează resursele.

Printre cele mai importante trei impedimente pentru dezvoltarea țării și asigurarea bunăstării populației, respondenții au menționat în ordine: nivelul înalt al corupției și justiția ineficientă, lipsa locurilor de muncă bine plătite și a oportunităților de dezvoltare a afacerilor și inegalitățile în rândul diferitor categorii de populație.

Cca 56 la sută dintre cei chestionați cred că oamenii care trăiesc în sărăcie sunt cei mai marginalizați și discriminați, urmați de persoanele cu dizabilități și de vârstnici.

Potrivit studiului, Guvernul de la Chișinău trebuie să prioriteze și să investească mai mult în justiție și statul de drept și în oportunitățile de abilitare economică și piața muncii. Combaterea corupției și consolidarea sistemului de justiție pentru a-i asigura independența sunt considerate cele mai importante domenii care trebuie sprijinite de ONU în Rep. Moldova. Acestea sunt urmate de o educație calitativă pentru toți și reducerea și abordarea inegalităților adâncite.

Studiul, care a fost efectuat în luna august de Oficiul Coordonatorului Rezident al ONU și Organizația Internațională pentru Migrațiune, a implicat 326 de migranți moldoveni din diferite țări de destinație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău