STUDIU | Peste 100 de pesticide poluează râurile din Europa, dintre care 24 sunt interzise

  • 09 Aprilie 2019 12:28
STUDIU | Peste 100 de pesticide poluează râurile din Europa, dintre care 24 sunt interzise

În râurile și canalele din Europa se regăsesc peste 100 de pesticide, printre acestea numărându-se 24 de substanțe care sunt în prezent interzise, conform unui studiu, citat de Press Association și Agerpres.

Oamenii de știință au analizat eșantioane prelevate din 29 de cursuri de apă din zece țări europene.

În fiecare râu și canal din care au fost prelevate mostre au fost descoperite mai multe pesticide. În plus, studiul a identificat prezența a douăzeci și unu de medicamente de uz veterinar.

Treisprezece cursuri de apă conțineau cel puțin o substanță chimică în concentrații ce depășeau limitele europene de siguranță.

În total, au fost detectate douăzeci și patru de pesticide neautorizate pentru utilizare în Uniunea Europeană.

Totodată, într-un canal din Belgia au fost identificate 70 de pesticide diferite cu cel mai înalt nivel de contaminare.

"Există o mare incertitudine cu privire la efectele pe care aceste amestecuri de substanțe chimice le-ar putea avea asupra vieții sălbatice și asupra sănătății umane. Cunoaștem că multe dintre aceste pesticide, în mod individual, reprezintă un motiv de îngrijorare", a declarat doctor Jorge Casado din cadrul Laboratoarelor de Cercetare Greenpeace de la Universitatea Exeter.

Faptul că pesticidele neautorizate au fost descoperite în cursurile de apă nu înseamnă neapărat că acestea au fost utilizate în mod ilegal, au subliniat cercetătorii. Ele ar fi putut fi folosite în mod legal înainte ca interdicțiile să intre în vigoare.

Multiple pesticide au fost descoperite în mai multe râuri.

Fungicidul chimic carbendazim, interzis în Uniunea Europeană, a fost detectat în 93% dintre probele prelevate - o descoperire pe care autorii studiului au descris-o drept "remarcabilă", potrivit Press Association.

Dintre cele 103 pesticide identificate, aproape jumătate erau erbicide, iar restul erau fungicide sau insecticide.

Majoritatea medicamentelor de uz veterinar identificate în râuri și canale erau antibiotice, au notat cercetătorii în jurnalul Science of the Total Environment.

''Acesta nu este un caz de tipul noi contra agricultorilor sau companiilor pentru gestionarea apei. Agricultorii nu vor să polueze râurile, iar companiile de apă nu doresc să fie nevoite să elimine din nou toată această poluare din aval, prin urmare trebuie depuse eforturi pentru reducerea dependenței de pesticide și de medicamente de uz veterinar printr-o agricultură mai sustenabilă", a notat doctor Paul Johnston de la Universitatea Exeter, coautor al studiului.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău