STUDIU | Patru din zece persoane cu HIV raportează tratamente discriminatorii

  • 30 Noiembrie 2018 18:27
STUDIU | Patru din zece persoane cu HIV raportează tratamente discriminatorii

Patru din zece persoane care trăiesc cu HIV raportează tratamente discriminatorii, cel mai des sub forma unor bârfe și insulte. Aproximativ 12 mii de cazuri de infecție cu HIV erau înregistrate la începutul anului curent. Majoritatea persoanelor infectate sunt tinere, de vârstă reproductivă. Datele se conțin într-un studiu național prezentat în cadrul unui eveniment public, transmite IPN.

Auto-stigmatizarea sub forma de atribuire a vinei, sentimente de rușine, scăderea auto-aprecierii, dar și tendințe de suicid sunt problemele cu care se confruntă persoanele HIV pozitive. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, în societate încă este prezentă discriminarea și stigmatizarea. Ea a îndemnat populația să fie tolerantă și să se implice fiecare în combaterea fenomenului HIV/SIDA, dar și să facă testul la HIV, deoarece „să-ți cunoști statutul HIV și să începi tratamentul în cazul în care testul este pozitiv – te protejezi pe tine și pe cei care te înconjoară”, a spus Aliona Serbulenco.

În prezent, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere și testare gratuită a populației. La medicul de familie fiecare își poate face testul gratuit, confidențial și rapid. Patru centre sociale care oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA au fost deschise în Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Testarea este realizată prin utilizarea testelor rapide bazate pe sânge capilar.

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, anul curent, în Republica Moldova se desfășoară campania socială „Te privește! Privește pe fiecare!”, cu sloganul: „Cunoaște-ți statutul HIV!”. În cadrul campaniei vor fi organizate activități de informare și comunicare în toate raioanele țării, mass media și online media. De asemenea, se vor crea condiții de testare confidențială, gratuită și sigură în această perioadă, disponibilă în locuri publice în majoritatea localităților țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
0
Thu
2
Fri
0
Sat
-0
Sun
-2
Arhivă Radio Chișinău