STUDIU | Pacienții COVID-19 care au fost spitalizați pot prezenta simptome timp de mai multe luni

  • 19 Octombrie 2020 16:30
STUDIU | Pacienții COVID-19 care au fost spitalizați pot prezenta simptome timp de mai multe luni

Mai mult de jumătate dintre pacienții COVID-19 externați s-au confruntat în continuare cu simptome manifestate prin senzație de lipsă de aer, oboseală, anxietate și depresie timp de două până la trei luni după infectare, conform concluziilor unui studiu restrâns efectuat în Marea Britanie, citat luni de Reuters, preluat de Agerpres.

Cercetarea, condusă de oameni de știință de la Universitatea Oxford, a analizat impactul pe termen lung al COVID-19 asupra unui număr de 58 de pacienți spitalizați cu această afecțiune.

S-a constatat că unii pacienți prezentau anomalii la nivelul mai multor organe după ce s-au infectat cu noul coronavirus și că inflamația persistentă a cauzat probleme timp de câteva luni.

Studiul nu a fost evaluat de către alți oameni de știință, dar a fost publicat înainte de revizuire pe site-ul MedRxiv.

''Aceste constatări subliniază necesitatea de a explora în continuare procesele fiziologice asociate COVID-19 și de a se dezvolta un model holistic, integrat, de îngrijire clinică pentru pacienții noștri după ce au fost externați din spital'', a declarat Betty Raman, medic în cadrul Departamentului de Medicină Radcliffe de la Oxford, care a condus cercetarea.

Un raport inițial al Institutului Național pentru Cercetare în domeniul Sănătății (NIHR) din Marea Britanie, publicat săptămâna trecută, a relevat că starea de boală prelungită după infectarea cu noul coronavirus poate implica o gamă largă de simptome care afectează toate zonele corpului și mintea, notează Reuters.

Rezultatele studiului Oxford au demonstrat că la două până la trei luni de la debutul COVID-19 64% dintre pacienți prezentau simptome manifestate prin senzație de lipsă de aer, iar 55% au raportat stare de oboseală semnificativă.

Analizele RMN au scos la iveală anomalii la nivelul plămânilor în cazul a 60% dintre pacienții cu boala COVID-19, dar și al rinichilor (29%), inimii (26%) și ficatului (10%).

''Anomaliile detectate... sunt preponderent corelate cu markeri serici ai inflamației'', a subliniat Raman. ''Acest lucru sugerează o potențială legătura între inflamația cronică și o deteriorare în curs a organelor'', a adăugat cercetătoarea.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău