STUDIU OMS | 9 din 10 oameni de pe glob respiră aer poluat, iar majoritatea capitalelor din Europa sunt poluate

  • 02 Mai 2018 08:59
STUDIU OMS | 9 din 10 oameni de pe glob respiră aer poluat, iar majoritatea capitalelor din Europa sunt poluate

Potrivit ultimului raport întocmit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privind poluarea, 9 din 10 oameni de pe glob respiră aer care conține un grad înalt de agenți poluanți. De asemenea, raportul OMS concluzionează că majoritatea capitalelor europene sunt poluate și nu au un aer de calitate.

OMS estimează că aproximativ șapte milioane de persoane își pierd viața în fiecare an ca rezultat al respirării aerului poluat, care afectează profund plămânii și sistemul cardiovascular, provocând probleme de sănătate, inclusiv cancer pulmonar, boli cardiace și infecții respiratorii. În orașele din țările europene bogate speranța medie de viață a scăzut cu două până la 24 de luni, în funcție de nivelul de poluare al aerului, relevă studiul OMS, care precizează că majoritatea capitalelor europene nu respectă recomandările privind nivelurile maxime admise de agenți poluanți în atmosferă.

Cele mai bune rezultate obținute în urma testelor afectuate se înregistrează în Tallin, Stockholm și Dublin, unde nivelul de poluare este mai scăzut, la polul opus fiind Ankara, Skopje și Tbilisi, unde nivelul de poluare a depășit alarmant maximele admise. OMS susține, însă, că din ce în ce mai multe țări de pe glob au început să acționeze pentru reducerea poluării.

"Liderii politici de la toate nivelurile guvernelor, inclusiv primarii, au început să acorde atenție riscului poluării și să acționeze în consecință. Vestea bună este că vedem că din ce în ce mai multe guverne se angajează să monitorizeze și să reducă poluarea atmosferică, acționând mai energic în sectorul sănătate publică și alte sectoare precum transportul, sectorul casnic și energetic", a subliniat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău