STUDIU: Moldovenii ar putea economisi dacă toate electrocasnicele ar fi de clasă energetică înaltă

  • 21 Iulie 2020 17:05
STUDIU: Moldovenii ar putea economisi dacă toate electrocasnicele ar fi de clasă energetică înaltă

Republica Moldova ar putea economisi 820 de milioane de lei anual dacă toate electrocasnicele ar fi de clasă energetică înaltă. Acestea sunt datele unei analize efectuate de Ministerul Economiei și Infrastructurii în ceea ce privește impactul utilizării de către populație a echipamentelor eficiente energetic, transmite IPN.

Potrivit MEI, utilizarea aparatelor de uz casnic eficiente energetic are avantaje nu doar de ordin financiar, dar și de mediu, iar în timp se va reflecta și asupra reducerii dependenței țării de resursele energetice importate.

„Cererea pentru energie electrică crește în fiecare an, iar Republica Moldova depinde 74% de resursele energetice importate. Această dependență creează un risc mare asupra securității energetice a țării. O soluție imediată, care ar reduce din acest risc, ar fi optimizarea consumului energetic. Având în vedere că 42% din consumul anual de energie electrică este folosit de gospodăriile casnice, cumpărarea unor electrocasnice cu un consum redus de energie electrică reprezintă o soluție bună atât pentru consumator, cât și pentru stat”, susține ministrul economiei și infrastructurii, Sergiu Railean, citat într-un comunicat de presă al ministerului.

Totodată, consumul mare de energie electrică duce la poluarea masivă a mediului. Numărul de electrocasnice per gospodărie este în continuă creștere. Contează ca fiecare cetățean să fie conștient de impactul pe termen scurt și lung a produselor electrocasnice ineficiente energetic.

Din anul 2014, aparatele electrice de uz casnic puse pe piață trebuie să fie însoțite de o etichetă energetică ce informează consumatorul despre consumul de energie al acestuia. Vânzătorii sunt obligați să pună la dispoziția consumatorilor informații detaliate despre puterea și consumul zilnic și anual al unui aparat electric.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău