Studiu | Majoritatea dosarelor inițiate pe numele aleșilor locali au fost clasate. „Primarii sunt urmăriți neîntemeiat de organele de drept”

  • 27 Septembrie 2018 14:06
Studiu | Majoritatea dosarelor inițiate pe numele aleșilor locali au fost clasate. „Primarii sunt urmăriți neîntemeiat de organele de drept”

Majoritatea dosarelor penale și contravenționale inițiate pe numele aleșilor locali au fost clasate ulterior, din lipsa elementelor de infracțiune, arată un studiu al IDIS Viitorul.

Experții au analizat cazurile de tragere la răspundere a primarilor din ultimii patru ani, în special pentru fapte și elemente de corupție, precum abuzul în serviciu, depășirea atribuțiilor și neglijența în serviciu, și au constatat că  doar 9 la sută din dosarele inițiate au ajuns în instanță. Peste 70 la sută au fost clasate pentru că nu existau elemente de infracțiune, iar o pătrime – pe motivul expirării termenului de prescripție.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că în atât de multe cazuri, primarii sunt urmăriți neîntemeiat de organele de drept.

Din totalul cauzelor penale intentate din 2014 și până în prezent, 29 la sută au fost pe numele aleșilor locali din Partidul Liberal Democrat, 21 la sută – din Partidul Liberal, 18 la sută – din Partidul Comuniștilor și 14 la sută – din Partidul Democrat, mai arată datele prezentate de IDIS Viitorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău