STUDIU | Majoritatea copiilor cărora le sunt extirpate amigdalele, „puțin probabil să beneficieze'' de pe urma operației

  • 07 Noiembrie 2018 16:40
STUDIU | Majoritatea copiilor cărora le sunt extirpate amigdalele, „puțin probabil să beneficieze'' de pe urma operației

Mii de copii din Marea Britanie sunt supuși anual în mod ''inutil'' intervențiilor chirurgicale de îndepărtare a amigdalelor, sugerează un studiu efectuat recent în această țară, citat de Press Association.

Cercetătorii britanici susțin că șapte din opt copii cărora le sunt extirpate amigdalele nu ar beneficia de fapt de pe urma acestor operații ''inutile'', ce costă Serviciul Național de Sănătate (NHS) zeci de milioane de lire anual.

Motivul invocat cel mai adesea pentru amigdalectomie - procedura chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor - este durerea în gât recurentă.

Dovezile sugerează însă că procedura are beneficii modeste, rezultând o reducere pe termen scurt a durerii de gât în cazul copiilor grav afectați, au indicat oamenii de știință.

Liniile directoare din Marea Britanie sugerează efectuarea amigdalectomiei în cazul copiilor care au șapte sau mai multe episoade de dureri de gât în cursul unui an. Însă, doar un mic procent dintre cei care sunt supuși acestei proceduri au prezentat acest număr de episoade de dureri de gât într-un an, conform studiului publicat în revista științifică British Journal of General Practice.

Oamenii de știință de la Universitatea Birmingham au analizat datele medicale prelevate de la 1,6 milioane de copii din Marea Britanie, colectate între anii 2005 și 2016.

Autorii au descoperit că majoritatea intervențiilor chirurgicale de îndepărtare a amigdalelor au fost realizate în urma ''indicațiilor care nu erau susținute de dovezi''. Doar 12,4% dintre copiii care au fost supuși procedurii prezentaseră cinci sau șase episoade de dureri de gât cu douăsprezece luni înainte de operație, iar 44,6% avuseseră între două și patru astfel de episoade.

Aproape unul din zece (9,9%) suferise un singur episod de dureri în gât înainte de amigdalectomie.

Printre alte motive pentru care operațiile au fost realizate pe baza ''indicațiilor care nu erau susținute de dovezi'' se numără sindromul de apnee în somn de tip obstructiv și alte tulburări de respirație în timpul somnului.

Oamenii de știință au concluzionat că 32.500 de copii din Marea Britanie - șapte din opt operați din această cauză - supuși anual amigdalectomiei ''nu ar beneficia'' de pe urma ei. ''În Marea Britanie, puțini copii cu indicații susținute de dovezi vor fi supuși amigdalectomiei, iar șapte din opt dintre cei care sunt operați (32.500 din 37.000 anual) este puțin probabil să beneficieze'' de pe urma intervenției, au notat autorii studiului.

Cercetătorii au precizat că amigdalectomiile inutile costă NHS 36,9 milioane de lire pe an.

''Potrivit concluziilor cercetării, copiii afectați frecvent de dureri în gât suferă de obicei mai puține astfel de episoade în următorii unul-doi ani'', a declarat Tom Marshall de la Universitatea Birmingham. ''În cazul copiilor cu episoade de dureri în gât bine documentate (se observă o) îmbunătățire a stării ușor mai rapidă după amigdalectomie, ceea ce înseamnă că operația este justificată. Însă, studiul sugerează că cei cu puține episoade de dureri în gât nu au îndeajuns de multe beneficii pentru a justifica intervenția chirurgicală deoarece durerile în gât tind să dispară oricum'', a adăugat specialistul.

''Copiii ar putea fi mai mult afectați decât ajutați de o amigdalectomie'', a precizat el.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău