STUDIU | Lumea pierde în fiecare an suprafețe împădurite de dimensiunile Regatului Unit

  • 12 Septembrie 2019 18:02
 STUDIU | Lumea pierde în fiecare an suprafețe împădurite de dimensiunile Regatului Unit

O suprafață de pădure echivalentă cu cea a Regatului Unit dispare în fiecare an, pe cuprinsul întregii planete, în principal în pădurile tropicale, cu efecte cumplite asupra climei și a speciilor de animale sălbatice.

Rata pierderii zonelor forestiere a ajuns la 26 de milioane de hectare pe an și a crescut rapid în ultimii cinci ani, în ciuda promisiunilor făcute de guverne în 2014, de a inversa tendința defrișărilor și a replanta copaci. Declarația de la New York semnată la sediul ONU în 2014 le cere țărilor să reducă la jumătate despăduririle până în 2020 și să reabiliteze 150 de milioane de hectare de terenuri defrișate sau cu păduri degradate.

Obiectivul final al declarației, de oprire a despăduririlor în 2030 - cu efectul unei reduceri a carbonului similar cu scoaterea din circulație a tuturor vehiculelor din lume - pare acum mai îndepărtat decât în momentul angajamentului. În America Latină, Asia de sud-est și Africa - cele mai importante regiuni cu păduri tropicale - rata anuală de pierdere a acoperirii forestiere a crescut semnificativ între 2014 și 2018, comparativ cu perioada 2001-2013.

În timp ce defrișările cele mai masive s-au produs în zona tropicală din America Latină, cea mai mare rată a intensificării despăduririlor s-a înregistrat în Africa, cu o dublare a ratelor de la mai puțin de 2 milioane de hectare pe an la peste 4 milioane. Autorii raportului au constatat că în iunie 2019, ratele defrișării în Amazonul brazilian s-au amplificat cu 88% comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Charlotte Streck, cofondatoarea și directoarea thinktankului Climate Focus care a realizat studiul, avertizează că incendiile recente sunt deosebit de preocupante deoarece, dacă în deceniile anterioare natura umedă a pădurilor tropicale acționa efectiv ca un stingător de incendiu, încălzirea globală din ultimii ani a uscat unele părți ale pădurii care au devenit mai combustibile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău