STUDIU | Jumătate de elevii din R.Moldova au dificultăți în a scrie sau citi, la sfârșitul studiilor gimnaziale

  • 02 Februarie 14:53
STUDIU | Jumătate de elevii din R.Moldova au dificultăți în a scrie sau citi, la sfârșitul studiilor gimnaziale

La finalul ciclului gimnazial, mulți dintre copiii din Republica Moldova au dificultăți  în a scrie și a vorbi. De asemenea, unii dintre ei înțeleg cu greu textele și le este complicat să aplice în practică cunoștințele de matematică. Acestea sunt concluziile analizei rezultatelor evaluării testărilor PISA din 2015.

Mai mult de jumătate dintre elevii din Republica Moldova, la sfârșitul studiilor gimnaziale, nu au abilități minime la cel puțin un domeniu din evaluarea PISA, adică la citire, științe sau matematică. Cauzele sunt mai multe, inclusiv programa școlară, foarte teoretică, precum și statutul socio-economic al copiilor. Autoarea studiului, Natalia Vladicescu, de la CBS-AXA:

„S-a introdus noțiunea de analfabetism funcțional, persoana înțelege, dar nu înțelege mesajul transmis, știe anumite noțiuni din matematică, dar nu le poate utiliza în viața de zi cu zi. Copiii noștri învață mai mult aspectele teoretice, iar testele de evaluare PISA sunt orientate spre practică. În general, activitățile practice ale elevilor noștri sunt reduse. De asemenea părinții pun accent mai mult pe notele pe care le primesc copiii, și nu pe cunoștințele pe care le acumulează acesta”.

Analiza rezultatelor testelor PISA arată că cele mai modeste rezultate au fost obținute de copiii care învață în școlile mici. Expertul în educație, Anatol Gremalschi explică acest lucru prin faptul că în școlile mari profesorii sunt mai calificați, iar între elevi există o  competiție mai mare.

„Dacă școala în care învață elevii este mică, atunci 2/3 dintre copii nu ating nivelul minim de citire. Avem nevoie de școli cât mai mari, cu profesori bine pregătiți, cu cât mai multe clase în paralel”, spune el.

Testul PISA se face o dată la trei ani, pentru a testa cunoștințele elevilor cu vârsta de 15 ani și 16, care au terminat ciclul gimnazial. Republica Moldova a participat pentru prima dată la acest test în 2009, iar ultimul test PISA a fost în 2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
30 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:42 %
Vint:2,6 m/s
Vin
24 °C
Sâm
14 °C
Dum
16 °C
Lun
21 °C
Mar
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău