Studiu IPP: cetățenii R. Moldova sunt toleranți față de infracțiuni

  • 28 Aprilie 2016 21:42
Studiu IPP: cetățenii R. Moldova sunt toleranți față de infracțiuni

Cetățenii Republicii Moldova manifestă un grad îngrijorător de toleranță față de infracțiuni.

Astfel, 3 din 10 cetățeni consideră că parcarea în locuri interzise, depășirea limitei de viteză permisă în afara localității, conducerea în stare de ebrietate ușoară și care nu afectează atenția sunt infracțiuni mai puțin grave sau deloc grave. Acestea sunt datele unui sondaj, realizat de către Institutul de Politici Publice, în rândurile cetățenilor, transmite IPN.

Sondajul arată că unul din patru cetățeni nu raportează poliției infracțiunile la care a fost martor sau victimă. De asemenea, un număr important de respondenți a declarat că au oferit mită din proprie inițiativă, și nu pentru că ar fi fost impuși. Astfel, această situație a fost atestată în cazul a 67 % dintre plățile informale oferite de cetățeni către polițiștii de sector, iar circa 76% din mita oferită către pompieri și salvatori a fost dată de cetățeni fără a li se solicita acest lucru.

Conform sondajului circa 55 % din plățile informale oferite de cetățeni poliției de patrulare sunt bani oferiți din proprie inițiativă. De asemenea, în jumătate din cazurile când persoanele oferă mită polițiștilor de frontieră, o fac fără a li se cere acest lucru.

Cetățenii au explicat că apelează din proprie inițiativă la plățile informale pentru a obține anumite avantaje, pentru perfectarea documentelor în regim de urgență sau cu scopul de evita o amendă pentru anumite infracțiuni.

În cadrul aceluiași sondaj, populația a avut posibilitatea să aprecieze activitatea poliției și eficiența serviciilor polițienești. În cazul în care un polițist ar trebui să rezolve un caz foarte important și de interes înalt pentru persoane cu funcții înalte în stat , 73 % dintre respondenți consideră că este probabil sau foarte probabil ca polițistul să rezolve un asemenea caz conform ordinelor șefului său. Și doar 34 % dintre cetățenii intervievați sunt de părerea că polițistul va rezolva un asemenea caz respectând legislația.

Cercetarea a fost realizată în perioada 1 octombrie-10 decembrie 2015, la nivel național, pe un eșantion de 1109 respondenți, cetățeni Republicii Moldova care au depășit vârsta de 18 ani, eșantionul nu a inclus raioanele de est ale țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău