STUDIU | Inteligența artificială, o metodă eficientă pentru diagnosticarea maladiilor pediatrice

  • 12 Februarie 2019 10:37
STUDIU | Inteligența artificială, o metodă eficientă pentru diagnosticarea maladiilor pediatrice

Algoritmul unui program de inteligență artificială s-a dovedit la fel de eficient ca medicii pediatri în ceea ce privește diagnosticarea bolilor la copii, potrivit unui studiu publicat luni, oferind o nouă dovadă că această tehnologie este pe cale să revoluționeze procedura de diagnosticare și rolul medicului, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Este pentru prima dată când inteligența artificială reușește să imite raționamentul clinic al unui medic (...) pentru a stabili un diagnostic", a explicat pentru AFP Kang Zhang, profesor la Universitatea California din San Diego.

Programul dezvoltat de echipa lui "s-a antrenat" pe baza unor date care proveneau de la peste 1,3 milioane de consultații ale tinerilor pacienți dintr-un mare centru medical pediatric din Canton, în sudul Chinei, explică autorii acestui articol publicat pe site-ul revistei Nature Medicine.

Experimentul a generat "un nivel de pertinență foarte ridicat" în ceea ce privește diagnosticarea unor maladii comune, precum gripa (94%), varicela (93%) și boala infecțioasă mână-picior-gură (97%), dar s-a arătat eficient și în recunoașterea bolilor potențial mortale, precum meningita bacteriană (93%).

"Inteligența artificială va juca un rol tot mai mare în viitor. Cu un antrenament suficient, cred că aceasta va fi în măsură să îndeplinească cea mai mare parte dintre funcțiile unui medic", a declarat profesorul Kang Zhang. "Nu îi va înlocui pe medici (...), dar va putea să îi ajute să își facă treaba mai bine, mai repede și cu costuri reduse", a adăugat el.

Progresele rapide înregistrate de aceste tehnologii ar putea mai ales "să îi ajute pe medici să analizeze volume mari de date, să consolideze evaluarea diagnosticelor și să furnizeze un ajutor în luarea deciziei în cazul unui diagnostic incert", notează într-un comunicat Nature Medicine.

Numeroase studii recente au ajuns la concluzia unei eficiențe egale sau chiar superioare a inteligenței artificiale în raport cu cea a oamenilor și cu examinările tradiționale efectuate pentru stabilirea anumitor tipuri de diagnostice.

În ianuarie, un studiu apărut în revista editată de Nature Cancer Institute relata faptul că un algoritm a reușit în 91% dintre cazuri să detecteze celule precanceroase pe baza unor imagini ale colului uterin, în comparație cu procentele de 69%, reușit de un expert uman, și 71%, în urma examinărilor convenționale - precum frotiul cervical.

Noutatea programului dezvoltat de Kang Zhang și colegii lui constă în utilizarea Prelucrării Limbajului Natural (Natural Language Processing / NLP), ceea ce înseamnă că software-ul este în măsură să analizeze un discurs spontan, în opoziție cu ascultarea unor cuvinte și fraze predefinite.

Noul program a putut să sintetizeze tot felul de date medicale: rezultatele unor teste sangvine, radiografii, dar și să interpreteze simptome, istoricul medical al pacientului și notele scrise de către medic.

În acel studiu a fost utilizată limba chineză, însă principiul aflat la baza cercetării este transferabil și în alte limbi, precum franceza și engleza, a afirmat profesorul Kang Zhang.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău