STUDIU | Inhibarea enzimelor unei molecule produse în metabolismul colesterolului poate încetini dezvoltarea cancerului de sân

  • 15 Septembrie 2020 12:40
STUDIU | Inhibarea enzimelor unei molecule produse în metabolismul colesterolului poate încetini dezvoltarea cancerului de sân

Inhibarea enzimelor ce formează o moleculă care poate deturna celulele mieloide, ce activează celulele T pentru a lupta împotriva tumorilor, poate încetini dezvoltarea cancerului de sân, au constatat în urma unui studiu cercetătorii de la Universitatea din Illinois (UI), relatează marți agenția Xinhua, preluat de Agerpres.

O moleculă produsă atunci când organismul descompune colesterolul deturnează, în cazul prezenței cancerului de sân, celulele mieloide - o componentă a sistemului imunitar - care în mod normal activează celulele T pentru a lupta împotriva tumorilor, au descoperit oamenii de știință în urma unui studiu efectuat pe șoareci. Prin urmare, celulele mieloide deturnate dezactivează celulele T și chiar le determină să se autodistrugă.

Prin inhibarea enzimelor care formează respectiva moleculă, cercetătorii de la Universitatea din Illinois (UI) au încetinit dezvoltarea cancerului și au sporit eficacitatea imunoterapiei la șoareci, potrivit studiului publicat pe site-ul instituției.

În lucrările anterioare, echipa de cercetători a descoperit că o moleculă numită 27HC, produsă în timpul metabolismului colesterolului, promovează dezvoltarea cancerului de sân. În studiul lor, cercetătorii au descoperit că 27HC acționează asupra macrofagelor pentru a le activa împotriva amenințării.

''Am constatat că macrofagele care au fost condiționate cu 27HC împiedică activitatea celulelor T, prevenind răspunsul lor imunitar normal împotriva amenințării. În plus, după ce celulele T 'vorbesc' cu aceste macrofage, acestea se autodistrug și mor mai repede'', a declarat Liqian Ma, autoare principală a studiului.

După identificarea modurilor în care 27HC subminează sistemul imunitar, cercetătorii au utilizat un medicament candidat pentru a inhiba enzimele ce produc 27HC în timpul metabolismului colesterolului în macrofage.

Șoarecii cărora li s-a administrat inhibitorul au prezentat o dezvoltare mai lentă a cancerului atât în cazul tumorii primare, cât și în metastază, indicând faptul că enzima ar putea fi o țintă bună pentru dezvoltarea unui produs farmaceutic.

Într-un alt experiment pe șoareci, cercetătorii au efectuat un transfer de celule T adoptive, similar cu terapia imunitară CAR-T la om.

''În cazul șoarecilor cărora le lipsește gena pentru enzima care produce 27HC, am observat o eficacitate îmbunătățită pentru tratamentul cu celule T'', a declarat liderul studiului, Erik Nelson, profesor de medicină moleculară și integrativă la UI.

''Datele noastre oferă sprijin pentru un domeniu emergent în care vizăm aceste populații de celule mieloide în combinație cu celulele T pentru a îmbunătăți în mod sinergic eficacitatea'', a adăugat Nelson.

În pasul următor, cercetătorii speră să își verifice rezultatele studii pe celulele și țesuturi umane și să colaboreze cu alți oameni de știință pentru conceperea unor molecule inhibitoare mai active pentru o posibilă dezvoltare a unui produs farmaceutic.

Studiul a fost publicat în jurnalul Cancer Letters. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău