STUDIU | Îngrijirea copiilor în vreme de pandemie, mult mai stresantă pentru mame decât pentru tați

  • 11 August 2020 16:53
STUDIU | Îngrijirea copiilor în vreme de pandemie, mult mai stresantă pentru mame decât pentru tați

Tații nevoiți să lucreze de acasă în perioada pandemiei cu noul coronavirus ajung să se ocupe mai mult timp de copii decât de obicei, însă mamele sunt cele mai afectate de faptul că trebuie să aibă grijă de copii și să și muncească în același timp, conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Yale, transmite luni Live Science.

De asemenea, spre deosebire de tați, mamele sunt mai stresate în legătură cu noile reglementări pentru munca de acasă.

Decizia de închidere a școlilor și grădinițelor îi pune la grea încercare pe părinții care trebuie să lucreze și să aibă grijă și de copii, conform noului studiu realizat de sociologii de la Universitatea Yale Thomas Lyttelton și Emma Zang și respectiv de Kelly Musick, șefa catedrei de analiză a politicilor publice și administrație de la Universitatea Cornell. Cei trei cercetători au realizat acest studiu pentru organizația de cercetare nonprofit Council on Contemporary Families (CCF).

În lunile aprilie și mai 2020, 55% dintre părinții americani care au un loc de muncă au lucrat de acasă. În această perioadă de timp, majoritatea școlilor publice și a grădinițelor din SUA au fost închise.

Lyttelton și Zang au folosit datele statistice din cadrul American Time Use Survey (ATUS), obținute în perioada 2003 - 2018 pentru a măsura modul în care telemunca afecta diviziunea muncii înainte de pandemie. Aceste date statistice au fost obținute de Biroul american pentru Statistica Muncii (U.S. Bureau of Labor Statistics) și se bazează pe intervievarea subiecților cu privire la modul în care își împart timpul zilnic între munca pentru serviciu, munca domestică și timpul alocat copiilor. Din nefericire, notează Live Science, în perioada 19 martie - 11 mai a fost închis chiar și call-center-ul care derula aceste studii sociale pentru ATUS, ceea ce înseamnă că acest studiu nu cuprinde și acele date din plină perioadă de izolare.

Pentru a putea analiza cel puțin o parte din schimbările în viața familiilor aduse de pandemie, cercetătorii au apelat la datele obținute de COVID Impact Survey, proiect aparținând think-tankului non-profit Data Foundation, care a adunat date din lunile aprilie și mai.

Efectele telemuncii

Datele dinaintea pandemiei arătau că un părinte care lucrează de acasă preia, de obicei, mai multe sarcini domestice în mod concomitent. Tații, în special, preiau din sarcinile privind îngrijirea copiilor în zilele în care lucrează de acasă. Conform calculelor, un tată aflat în telemuncă petrece în medie cu 67 de minute mai mult împreună cu copiii decât în zilele în care se duce la serviciu. Această creștere a acoperit diferența normală de gen privind îngrijirea copiilor - diferență care arată că, de obicei, mamele își petrec mai mult timp cu copiii decât tații. Atunci când femeile lucrau de acasă în perioada prepandemie, ele își petreceau, în medie, 47 de minute mai mult alături de copii, prin comparație cu zilele în care se duceau la serviciu.

Însă, de obicei, tații nu îndeplinesc și alte munci domestice atunci când se află în telemuncă, în timp ce mamele aflate în telemuncă prestează și munci domestice, în medie, timp de 49 de minute. În perioada prepandemică, tații aflați în telemuncă au reușit să mențină mai bine granița dintre muncă și îngrijirea copiilor. Bărbații au raportat că în medie s-au aflat cu copiii timp de 21 de minute pe zi în timp ce lucrau de acasă, pe când femeile au raportat că au fost nevoite să lucreze în prezența copiilor, în medie, timp de 54 de minute pe zi.

Multe femei simt presiunea de a îndeplini sarcini domestice și de a avea grijă de copii, ori de câte ori aceștia le întrerup din activitatea pentru serviciu, explică sociologul Stephanie Coontz, de la The Evergreen State University din Washington și director de cercetare în cadrul CCF. "Aceasta este o formă de conflict muncă-familie pe care oamenii o ignoră de obicei atunci când se referă la avantajele muncii de acasă, iar după cum arată acest raport, este o sursă de inegalitate de gen, atât la muncă cât și acasă", susține ea.

Telemunca în vremea pandemiei

Pentru că datele ATUS nu acoperă perioada martie - mai 2020, cercetătorii nu au putut compara în mod direct rezultatele situației din timpul pandemiei. Însă studiul COVID-19 Impact Survey arată că, în general, toți părinții care au lucrat de acasă în perioada pandemiei au fost mai deprimați decât cei care au continuat să se prezinte la locul de muncă. Mamele au fost lovite cel mai mult. Mamele aflate în telemuncă în timpul pandemiei au raportat niveluri mai mari de anxietate și depresie decât tații aflați în telemuncă. Mamele care și-au continuat activitatea profesională la locul de muncă nu au raportat astfel de creșteri, iar în cazul taților situația este chiar inversă: cei aflați în telemuncă au înregistrat niveluri de anxietate mai mici decât cei care au mers în continuare la serviciu.

Desigur, studiul a arătat că în cea mai proastă situație s-au aflat părinții fără un loc de muncă. Părinții fără un loc de muncă, indiferent de sex, sunt în mod considerabil mai anxioși, mai deprimați și lipsiți de speranță decât părinții care au în continuare locuri de muncă.

În luna mai, un studiu anterior realizat de CCF pe 1.060 de părinți ajungea la concluzia că ambii parteneri sunt de acord că bărbații au îndeplinit mai multe sarcini domestice în perioada de pandemie prin comparație cu perioada de dinainte de pandemie. În perioada prepandemică, 26% dintre cupluri raportau că își împart sarcinile domestice în mod relativ echitabil, procent ce a crescut până la 41% în luna aprilie. De asemenea, 41% dintre cupluri au raportat că își împărțeau timpul alocat copiilor în mod echitabil înainte de pandemie, procent ce a crescut la 52% după declanșarea pandemiei. Studiul ajunge și la concluzia că restricțiile de izolare la domiciliu au contribuit la scăderea numărului de sarcini cotidiene legate de copii, care nu mai trebuiau duși și luați de la școli și grădinițe, activități extracuriculare sau de la locul de joacă.

Raporturile între parteneri devin însă neclare atunci când este vorba de copiii de școală care au trebuit să învețe de acasă. Un studiu din luna aprilie, realizat pentru publicația The New York Times, indica faptul că 80% dintre femei susțin că lor le revine sarcina de a desfășura majoritatea activităților școlare alături de copii, prin comparație cu 45% dintre bărbați. În mod evident, pentru că aceste două procente adunate dau mai mult de 100%, înseamnă că majoritatea partenerilor din cupluri nu sunt de acord cu privire la cine face mai mult pentru educația copiilor. Doar 3% dintre femei au fost de acord că partenerii lor se ocupă preponderent de continuarea educației școlare a copiilor de acasă.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău