STUDIU în R. Moldova: Cum influențează activitatea umană asupra riscului de inundații

  • 16 Ianuarie 14:00
STUDIU în R. Moldova: Cum influențează activitatea umană asupra riscului de inundații

În Republica Moldova a fost elaborat un Studiu cu referire la viiturile pluviale în contextul impactului activității umane asupra mediului. Scopul a fost de a evalua modificările caracteristicilor temporale și spațiale ale scurgerii de viitură de pe râuri, determinate de activitatea antropică, informează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Lucrarea științifică a fost elaborată de Ana Jeleapov, doctor în științe geonomice, iar în cadrul unui dialog cu Secretarul de Stat al MADRM, Dorin Andros, s-a discutat despre importanța studiului în procesul de elaborare a politicilor în domeniul gestionării resurselor de apă, precum și în procesul evaluării riscului de inundații.

 Potrivit autoarei monografia este destinată specialiștilor în domeniul apei, care se ocupă de evaluarea și gestionarea resurselor de apă și a riscului la inundații. 

„Un accent deosebit al lucrării îl constituie conceptul de simulare a proceselor de formare a scurgerii de viitură utilizând diferite modele hidrologice, ce reprezintă o direcție de viitor în procesul de evaluare a riscului de inundații”, a subliniat Ana Jeleapov, doctor în științe geonomice, citată de un comunicat al ministerului.

Totodată, autoarea a vorbit despre obiectivele studiului subliniind: „Identificarea și aprecierea modificărilor regimului scurgerii de viitură sub acțiunea activității antropice în baza metodelor statistice și modelelor statice; simularea impactului antropic asupra proceselor de formare și propagare a undelor de viitură de pe râurile pilot utilizând modele hidrologice și hidrodinamice; aprecierea modificărilor zonelor riscului la inundații în condițiile schimbărilor de mediu”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Tue
5
Wed
6
Thu
7
Fri
10
Sat
3

Curs oficial BNM 01 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1120 -0.2306
USD 17.4385 -0.0161
RON 4.3302 -0.0482
UAH 0.6238 -0.0019
RUB 0.2332 -0.0036
Arhivă Radio Chișinău