Studiu German Marshall Fund: 88% dintre români cred că NATO este „foarte” sau „mai degrabă” importantă pentru securitatea țării

  • 29 Septembrie 2022 16:02
Studiu German Marshall Fund: 88% dintre români cred că NATO este „foarte” sau „mai degrabă” importantă pentru securitatea țării

Importanța Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în calitate de garant al securității naționale a crescut cu 11 puncte procentuale în decurs de un an în percepția publică din 14 țări europene și nord-americane, potrivit unui studiu anual al German Marshall Fund (GMF), publicat joi, informează AFP, citată de Agerpres.

Uniunea Europeană este de asemenea percepută ca fiind importantă pentru securitatea națională a țărilor de pe continent, potrivit acestui studiu intitulat „tendințe transatlantice” și desfășurat în iulie în 14 țări (Canada, Franța, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Țările de Jos), pe un eșantion de 1500 de persoane în fiecare țară.

Astfel, 78% dintre persoanele intervievate sunt de părere că NATO este „foarte” sau „mai degrabă” importantă pentru securitatea țării lor, comparativ cu 67% în 2021.

Țările apropiate geografic de Rusia și de Ucraina sunt cele care acordă NATO mai multă importanță (91% în Polonia, 88% în România, 87% în Lituania), însă procente ridicate s-au înregistrat și în țări din Europa de Vest, precum Portugalia (90%), Țările de Jos (81%) sau Germania (80%).

„Povestea despre o Europă divizată între Est și Vest nu prea pare să țină, aceste cifre arată că lucrurile sunt mult mai complicate decât atât”, comentează directorul-adjunct al oficiului de la Paris al GMF, Martin Quencez.

Turcia se situează pe ultimul loc, cu 21% dintre respondenți care consideră NATO „foarte importantă” pentru securitatea lor și cu 44% care cred că alianța nord-atlantică este „mai degrabă importantă”.

În ceea ce privește continentul european, o medie de 81% dintre cei intervievați din țări ale UE consideră că Uniunea Europeană este de asemenea importantă pentru securitatea lor națională, cu procente de 94% în Portugalia, 82% în Spania, 75% în Italia și 73% în Franța.

De notat că țări care nu sunt membre ale UE, precum Regatul Unit (67%) și Turcia (58%), descriu de asemenea UE drept un actor important pentru securitatea lor.

Deși SUA sunt în continuare percepute drept puterea cea mai influentă din lume de 64% dintre persoanele intervievate în cele 14 țări, această influență va urma să scadă drastic, în opinia lor. Doar 37% dintre ei consideră că SUA vor fi principalul actor mondial în următorii 5 ani, în timp ce 25% cred că titlul de cea mai influentă putere îi va reveni Chinei. Totodată, 15% sunt de părere că Uniunea Europeană va deveni principalul actor mondial, iar 10% văd Rusia în această postură.

De asemenea, Germania (75%), Franța (65%) și Regatul Unit (55%) sunt considerate țările cele mai influente în Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău