STUDIU | Franța va deveni a șasea putere economică a lumii în 2019, depășind Marea Britanie

  • 27 Decembrie 2018 10:25
STUDIU | Franța va deveni a șasea putere economică a lumii în 2019, depășind Marea Britanie

Franța va deveni a șasea putere economică a lumii în 2019, depășind Marea Britanie, din cauza impactului Brexitului, potrivit un studiu publicat de institutul londonez Centre for Economics and Business Research (CEBR), transmit RTE News și Reuters.

„Subminarea" economiei britanice este inevitabilă, în urma scăderii investițiilor, ca efect al ieșirii țării din UE. Dar până în 2020 Regatul Unit va redeveni șasea putere economică a lumii, o poziție pe care ar urma să o mențină până în 2033, conform studiului.

În cursa pentru depășirea economiilor dezvoltate, țările emergente, cum ar fi China, India și Brazilia, au înregistrat dificultăți în acest an, iar PIB-ul lor va crește mai lent decât se estima anterior, tendință care se regăsește la nivel global, avertizează CEBR.

"Pe termen mediu, nu aproape la fel de optimiști cum eram în urmă cu un an, dar ne așteptăm la obstacole mai ridicate în calea avansului economiei mondiale decât în urmă cu 12 luni", se arată în raportul care acoperă evoluția a 193 de țări până în 2033.

China va depăși probabil SUA, devenind prima economie mondială în 2032, cu doi ani mai târziu decât previziunea inițială, din cauza politicii monetare mai relaxate și a deprecierii cursului de schimb. Și Brazilia ar urma să ajungă în fața Italiei în 2020, și nu în 2018.

India ar putea depăși Marea Britanie și Franța în 2019, dar cel mai probabil în 2020, și nu în 2018 așa cum se estima în urmă cu un an.

Efectele războiului comercial au încetinit anul acesta creșterea principalelor economii mondiale, SUA și China, și au afectat evoluția PIB-ului global. Comerțul mondial va înregistra probabil un avans de aproape 3% anul acesta, mai puțin față de creșterea de două treimi din 2017, apreciază CEBR.

Instituția avertizează că "din cauza nivelul ridicat al datoriilor și al problemelor structurale, o recesiune globală ar putea fi mult mai dificil de rezolvat decât precedentele declinuri ale economiei".

Dar autoritățile încă au suficientă muniție pentru a ajuta lumea să depășească următoarea recesiune, dar mai puțin prin măsuri de politică monetară și mai mult prin reglementări fiscale, a explicat Douglas McWilliams, vicepreședintele CEBR.

Acesta a adăugat că vor crește probabil cheltuielile guvernamentale, pe fondul măsurilor de relaxare fiscală, iar guvernele vor acorda un sprijin mai amplu decât băncile centrale.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău