STUDIU | Femeile cu dizabilități sunt discriminate dublu

  • 25 Noiembrie 2016 19:05
STUDIU | Femeile cu dizabilități sunt discriminate dublu
www.humanresourcesonline.net

Femeile cu dizabilități din Republica Moldova sunt discriminate dublu: pe criteriul de gen și pe criteriul de dizabilitate. Concluzia se conține într-un studiu efectuat de către Asociația „Pro femei”, în colaborare cu Clinica Juridică Universitară și cu suportul Fundației Soros-Moldova.

Olesea Tabarcea, reprezentanta Clinicii Juridice Universitare, a comunicat, într-o conferință de presă la IPN, că marea majoritate a femeilor cu dizabilități intervievate în cadrul studiului au declarat că sunt discriminate. Și asta în pofida faptului că Republica Moldova a ratificat Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități tocmai șase ani în urmă.

Olga Cenușă, directoarea Asociației „Pro femei”, care este și autoarea studiului întitulat „Barierele și necesitățile femeilor cu dizabilități din Republica Moldova”,  a declarat că femeile cu dizabilități se integrează dificil în societate, deoarece întâmpină bariere majore în accesul la educație, muncă și servicii medicale.

„Femeile cu dizabilități de auz nu pot accesa de sine stătător serviciul medical de urgență și cu dificultate pot beneficia de celelalte servicii medicale. Femeile cu dizabilități de vedere și femeile cu dizabilități locomotorii , utilizatoare de scaun rulat, sunt limitate în posibilitatea de a accesa în mod liber orice serviciu din cauza inaccesibilității infrastructurii.

Lipsa măsurilor de ajustare a programului de educație  la necesitățile fetelor cu dizabilități psihosociale, provoacă segregarea acestora de societate, prin învățarea la domiciliu sau în instituțiile specializate. Cu regret, putem constata că până în prezent nu există un mecanism clar de susținere, informare și ghidare a familiilor copiilor cu dizabilități”, a exemplificat Olga Cenușă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău