STUDIU | Femeile au mai puține șanse de supraviețuire în cazul unui stop cardiac extraspitalicesc

  • 21 Mai 2019 17:41
STUDIU | Femeile au mai puține șanse de supraviețuire în cazul unui stop cardiac extraspitalicesc

Femeile care suferă un stop cardiac în afara unităților de îngrijiri medicale au mai puține șanse de a fi resuscitate de martori și de supraviețuire în comparație cu bărbații, sugerează un nou studiu citat marți de Press Association.

Cercetarea, publicată în European Heart Journal, a identificat inechități în ceea ce privește modul în care sunt tratate femeile și șansele acestora de supraviețuire în fiecare etapă de îngrijire.

Primele semne ale stopului cardiac ar putea să nu fie identificate la fel de repede în cazul femeilor, susțin oamenii de știință, ceea ce ar putea duce la întârzierea apelului efectuat către serviciile de urgență.

Cercetătorii, conduși de doctor Hanno Tan de la Universitatea din Amsterdam, au analizat informații preluate de la toate tentativele de resuscitare efectuate de serviciile de urgență într-o zonă din Olanda în perioada 2006 - 2012.

Pe parcursul acestei perioade au avut loc 5.717 cazuri de stop cardiac extraspitalicesc.

În cazul a circa 68% dintre femeile care s-au confruntat cu un astfel de eveniment extraspitalicesc s-a încercat resuscitarea de către un martor. La bărbați, procentul a fost de 73%, potrivit studiului.

Aproximativ 12,5% dintre femeile care au fost resuscitate au supraviețuit și au fost externate, mai puține în comparație cu bărbații - 20%.

Cercetătorii susțin că acest lucru se explică parțial prin ratele scăzute ale ritmului inițial șocabil în rândul femeilor care suferă de stop cardiac. În cazul acestui tip de ritm cardiac, inima nu mai poate pompa în mod eficient sângele în corp, iar decesul poate surveni foarte rapid, cu excepția cazului în care inima este șocată cu un defibrilator sau a compresiilor toracice.

Doar o treime dintre femei au prezentat un ritm inițial șocabil la momentul evaluării, comparativ cu peste jumătate (52%) dintre bărbați, se arată în concluziile studiului.

''Ținând cont de perioada scurtă disponibilă pentru salvarea vieții pacientului, în această fază fiecare minut contează'', a notat Hanno Tan.

''Oamenii ar putea fi mai puțin conștienți de apariția unui stop cardiac în cazul femeilor în comparație cu bărbații, și chiar femeile însele ar putea să nu recunoască urgența simptomelor pe care le au. Femeile pot avea simptome ale unui atac de cord iminent care sunt mai greu de interpretat, precum oboseală, leșin, stare de vomă și dureri de gât sau de maxilar, în timp ce bărbații acuză mai adesea neplăceri precum dureri în piept'', a explicat cercetătorul.

''Fiecare minut care trece fără RCP (resuscitare cardio-pulmonară) și defibrilare reduce șansa de supraviețuire cu până la 10%, motiv pentru care este esențial să se cunoască metodele de RCP, și a face ceva este întotdeauna mai bine decât a nu face nimic'', a declarat Sara Askew de la British Heart Foundation.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău