STUDIU „Expert-Grup” | R.Moldova a înregistrat anul trecut cea mai gravă recesiune economică, provocată în primul rând de criza pandemică și secetă, dar și de problemele endemice din sistem

  • 16 Februarie 2021 14:06
STUDIU „Expert-Grup” | R.Moldova a înregistrat anul trecut cea mai gravă recesiune economică, provocată în primul rând de criza pandemică și secetă, dar și de problemele endemice din sistem

Republica Moldova a înregistrat anul trecut cea mai gravă recesiune economică, provocată în primul rând de criza pandemică și secetă, dar și de problemele endemice din sistem, potrivit unui studiu realizat de Expert-Grup. Pentru anul curent se așteaptă o relansare a economiei cu peste 5%, dar nu va fi o creștere calitativă, iar Republica Moldova nu va recupera pierderile înregistrate anul trecut. 

În anul 2020 Republica Moldova a înregistrat o reducere a Produsului Intern Brut de aproximativ 6,5%, în contextul pandemiei și al secetei. Criza a fost aprofundată de probleme în economie ce persistă de ani de zile precum competitivitatea scăzută a sectorului privat și accesul îngreunat la finanțare, dar și din cauza incertitudinii politice. În plus, bugetul de anul trecut, cu tentă electorală, a privat guvernul de posibilități adiționale pentru a face față crizei, cea mai profundă din ultimele două decenii. 

„Economia a pierdut peste 10 puncte procentuale în 2020. Este cea mai mare descreștere economică din ultimii 20 de ani, mai mare decât în 2009. Există un amalgam de factori printre care restricțiile de activitate și mobilitate, veniturile în scpădere, reducerea cererii externe și, bineînțeles, seceta severă”, a subliniat expertul Stas Madan.

Pentru anul curent, analiștii prognozează o creștere a economiei cu peste 5%, care nu va recupera recesiunea de anul trecut. În plus, aceasta nu va stimula nici investițiile în sectorul public, nici în cel privat și nu va genera locuri de muncă, iar deficitul bugetar va rămâne mare, mai ales dacă ne vom confrunta și cu o criză politică, a menționat directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor.

„Partea negativă este că această creștere economică va avea loc pe fundalul comprimării activității investiționale și nu va genera locuri de muncă. Cel mai mult, PIB va fi propulsat de consumul final, creșterea exporturilor și valoarea adăugată brută în sectorul agricol”, afirmă expertul. 

Criza din 2020 a reprezentat o adevărată provocare pentru finanțele publice, a  spus ministrul interimar al Finanțelor, Tatiana Ivanicichina. În acest an, obiectivul principal este fortificarea poziției bugetar-fiscale și a finanțelor publice.

„Obiectivul principal al guvernului pentru 2021 va fi focusat pe fortificarea poziției bugetar-fiscale și gestionarea responsabilă a finanțelor publice. Totodată, implementarea principalelor măsuri de politici ca răspuns la pandemia de Covid 19 necesită mobilizarea de resurse semnificative, inclusiv financiare”, a menționat Tatiana Ivanicichina.

Pentru acest an este prevăzută o creștere economică de 4,7% și o inflației de 2,7 la sută.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
2,18
Burniță
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău