STUDIU | Exemplul unui salon de coafură, unde doi angajați aveau COVID-19, subliniază importanța purtării măștii

  • 15 Iulie 12:37
STUDIU | Exemplul unui salon de coafură, unde doi angajați aveau COVID-19, subliniază importanța purtării măștii

Două persoane angajate ale unui coafor din Statele Unite contaminate cu noul coronavirus au purtat mască de protecție în timpul interacțiunilor cu cei aproape 140 de clienți care au trecut pragul salonului în decurs de câteva zile, niciunul dintre aceștia nefiind infectat, conform unui studiu publicat marți, citat de agenția AFP.

Concluziile specialiștilor de la Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA care au efectuat studiul recomandă utilizarea pe scară largă a măștii de protecție.

La data de 12 mai, o angajată (coafeza A) de la un salon din Springfield, situat în statul Missouri, a prezentat simptome respiratorii. Cu toate acestea, ea a continuat să lucreze până la 20 mai, când a primit un rezultat pozitiv la testul pentru COVID-19.

O a doua persoană angajată la coafor, al cărei gen nu este specificat în studiu (coafeza B), a intrat în contact cu colega sa și a dezvoltat simptome la data de 15 mai. Această persoană a continuat să lucreze până la 20 mai. Două zile mai târziu a primit de asemenea rezultate pozitive la testul pentru COVID-19.

Salonul a fost închis trei zile, timp în care a fost dezinfectat, iar autoritățile sanitare au identificat 139 de clienți, posibil expuși la virus. Restul personalului a fost plasat în carantină timp de două săptămâni.

În timpul interacțiunilor lor cu clienții, cele două persoane angajate ale salonului au purtat mască de protecție - un model din bumbac, cu două straturi, în cazul coafezei A, respectiv un model similar sau o mască de tip chirurgical, în cazul coafezei B.

În absența clienților, cele două persoane angajate ale salonului nu și-au acoperit fața în timpul discuțiilor.

Starea de sănătate a celor 139 de clienți a fost monitorizată și li s-a propus efectuarea testelor pentru depistarea COVID-19. Niciuna dintre cele 67 de persoane care au acceptat efectuarea testelor nu a prezentat rezultate pozitive. Celelalte persoane, care nu s-au testat, nu au dezvoltat simptome în următoarele două săptămâni.

Clienții au fost atât bărbați cât și femei, în proporție aproximativ egală, și aveau între 21 și 93 de ani, cu o vârstă medie de 52 de ani. Mare parte dintre aceștia au purtat măști în timpul vizitelor la salon, care au durat între 15 și 45 de minute.

În opinia oamenilor de știință de la CDC, acest studiu subliniază faptul că masca încetinește răspândirea COVID-19.

''Adoptarea pe scară largă a politicilor care impun acoperirea feței în locuri publice ar trebui să se considere că reduc impactul și amploarea eventualelor noi valuri de COVID-19'', au notat ei. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30
Câțiva nori
Umiditate:30 %
Vint:4,6 m/s
Wed
23
Thu
20
Fri
20
Sat
19
Sun
19

Curs oficial BNM 11 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4425 -0.1747
USD 16.5518 -0.0434
RON 4.0207 -0.0349
UAH 0.5998 -0.0006
RUB 0.2245 -0.0012
Arhivă Radio Chișinău