STUDIU | Efectele adverse ale ecranelor asupra somnului pot fi ''ușor de inversat''

  • 20 Mai 2019 18:00
STUDIU | Efectele adverse ale ecranelor asupra somnului pot fi ''ușor de inversat''

Efectele nocive ale luminii albastre emisă de ecrane sunt ''ușor de inversat'' după o perioadă de ''detoxificare'', conform rezultatelor unui experiment prezentat duminică de cercetători din Olanda, citat de Inverse,scrie Agerpres.

Expunerea la dispozitive electronice în timpul serii ''poate tulbura somnul'', parțial din cauza luminii albastre emise de ecranele cu LED-uri, precum cele ale tabletelor, telefoanelor mobile și computerelor, potrivit American Academy of Pediatrics. Unul dintre motivele pentru care acest lucru se întâmplă este faptul că lumina albastră poate suprima eliberarea melatoninei, hormonul ce reglează ciclul somnului.

Studiul recent, condus de cercetătorul Dirk Jan Stenvers de la Universitatea din Amsterdam, alături de Institutul național olandez pentru sănătate publică și mediu, a demonstrat că lumina albastră a afectat somnul în cazul a 25 de tineri care utilizau ''frecvent'' ecranele. Stenvers a descoperit că, din fericire, efectele nocive pot fi reversibile.

''Adolescenții dedică din ce în ce mai mult timp dispozitivelor cu ecrane, iar neplăcerile asociate somnului sunt frecvente la această grupă de vârstă'', a explicat Stenvers duminică, în timpul prezentării susținute la conferința Societății Europene de Endocrinologie, organizată în Lyon, Franța.

''Demonstrăm aici faptul că aceste neplăceri asociate somnului pot fi ușor de inversat prin restricționarea utilizării ecranelor sau a expunerii la lumină albastră în timpul serii'', a notat specialistul.

Stenvers a condus timp de cinci săptămâni un experiment la care au participat 55 de tineri din Olanda - 25 de utilizatori ''frecvenți'' ai ecranelor, respectiv cel puțin patru ore pe zi, și 30 care foloseau mai rar dispozitive cu ecrane, circa o oră pe zi. În această perioadă, fiecare grup a renunțat pentru o săptămână la utilizarea ecranelor în timpul serii. Ulterior, subiecții au purtat ochelari speciali, cu filtru de protecție împotriva luminii albastre.

În medie, utilizatorii frecvenți aveau nevoie de 30 de minute în plus pentru a adormi și tot ei au raportat mai multe neplăceri în timpul nopții. Însă, după șase nopți de abstinență de la ecrane sau de utilizare a ochelarilor speciali, somnul lor a început să fie similar cu cel al persoanelor care utilizau mai rar dispozitivele cu ecrane. Așadar, "detoxificarea" de la lumina albastră s-a dovedit utilă.

Utilizatorii frecvenți care au apelat fie la purtarea ochelarilor speciali, fie la abstinența de la ecrane au reușit să adoarmă, în medie, cu 20 de minute mai repede și să se trezească cu 20 de minute mai târziu. ''Ambele intervenții au restabilit perioadele de somn ale utilizatorilor frecvenți'', au notat autorii cercetării.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău