Studiu | Deciziile importante este bine să nu fie luate cu stomacul gol

  • 16 Septembrie 2019 15:00
Studiu | Deciziile importante este bine să nu fie luate cu stomacul gol

Luarea unor decizii importante pe stomacul gol poate conduce la alegeri nefericite, conform unui studiu efectuat recent în Scoția, citat luni de Press Association, preluat de Agerpres.

O echipă de cercetători de la Universitatea Dundee a descoperit că foamea perturbă procesul de luare a deciziilor, persoanele în cauză fiind mai nerăbdătoare din această cauză și riscând să accepte beneficii mai puțin semnificative, dar pe care le primesc mai repede.

Cercetarea sugerează că a fi flămând schimbă preferințele în ceea ce privește recompensele care nu au legătură cu hrana și s-ar putea reflecta și asupra altor tipuri de decizii, cum ar fi cele financiare sau interpersonale.

Benjamin Vincent, care a condus studiul, consideră că este important ca oamenii să știe că un stomac gol le-ar putea afecta preferințele și că există, de asemenea, un pericol pentru persoanele cu venituri reduse să ia decizii în defavoarea lor.

''Acesta este un aspect al comportamentului uman ce ar putea fi exploatat de către marketeri, de aceea oamenii trebuie să știe că preferințele lor se pot schimba atunci când le este foame. Oamenii știu, în general, că atunci când le este foame nu ar trebui să meargă la cumpărături deoarece sunt mai predispuși să facă alegeri nesănătoase sau indulgente. Cercetarea noastră sugerează că acest lucru ar putea avea un impact și asupra altor tipuri de decizii'', a notat Vincent.

50 de participanți au fost testați de două ori în cadrul studiului - o dată după masă și o dată când nu mâncaseră nimic în ziua respectivă. Când le era foame, oamenii au exprimat o preferință mai puternică pentru recompensele ipotetice mai mici, dar care le erau oferite imediat, mai degrabă decât cele mai substanțiale, însă care pe care le primeau mai târziu.

Oamenii de știință au notat că în cazul în care unor persoane li s-a oferit o recompensă care se dubla în viitor, în mod normal ei eu fost dispuși să aștepte 35 de zile, însă dacă erau flămânzi intervalul s-a micșorat până la trei zile.

Studiul a fost publicat în cea mai recentă ediție a Psychonomic Bulletin and Review.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău