STUDIU | De ce turiștii nu aleg R.Moldova pentru a merge în vacanță
-
09 Iulie 2020 18:22
Principalele impedimente în organizarea unei vacanțe în Republica Moldova țin de prețurile exagerate, lipsa cunoașterii locurilor unde pot merge și părerea că sunt puține locuri care pot fi vizitate, arată datele unui studiu realizat de Compania Magenta Consulting, pe un eșantion de 2109 respondenți, transmite IPN.
Alte impedimente țin de lipsa activităților sau infrastructură pentru familii cu copii, condiții rele de cazare, lipsa de activități în locurile turistice vizitate, lipsa locurilor unde să ia masa, sau deservirea proastă în localurile sau punctele turistice etc. 33% dintre respondenții care în gospodărie nu au un automobil au menționat că lipsa acestuia prezintă o greutate de a organiza o vacanță în Republica Moldova.
Potrivit studiului, în general moldovenilor le place să viziteze locurile turistice din Moldova (71%). Doi din trei moldoveni preferă mai mult odihna activă, iar o treime – mai mult odihna pasivă. Mai mult de jumătate dintre respondenți organizează vacanțele individual (48%) și nu interacționează cu agențiile de turism. În rândul internauților și a diasporei acest număr este mai mare.
Unul din patru moldoveni aparține unei tipologii de turiști mai conservatoare, care evită riscul de a încerca ceva nou și dau preferință confortului, lucrurilor cunoscute și asigurării unei vacanțe care decurge conform așteptărilor. O altă pătrime dintre respondenți face parte din segmentul numit Allocentric, care caută să exploreze locuri și experiențe noi. Acest segment preferă mai mult vacanțele active și primește plăcere să cunoască oameni noi sau localnici.
79% dintre toți respondenții ar fi interesați să utilizeze o broșură sau aplicație care ar conține o listă de tururi, unde fiecare tur ar dura de la 1-3 zile, ar conține recomandări de activități, locuri și prețuri. Jumătate dintre respondenți (50%) sunt dispuși să achite mai mult de 1000 de lei pentru o zi de odihnă în Republica Moldova: 1000 de lei – preț potrivit, 1500 de lei – preț care devine scump dar nu ar refuza să achite.
Principalele scopuri sau așteptări ale turistului de la o vacanță peste hotare sau în țară se rezumă la vizita rudelor sau familiei, descoperirea tradițiilor, locurilor, artei, bucatelor și experiențelor care reflectă diversitatea și caracterul oamenilor, vacanțe la natură, învățarea și înțelegerea istoriei locurilor vizitate. Mai puțini turiști au în vacanță drept scop de vizitare a festivalurilor de muzică sau evenimentelor muzicale, integrarea în mediul rural, utilizarea produselor locale și trăirea experiențelor unui trai rural.
Studiul este reprezentativ național în rând persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25-55 de ani.