STUDIU | Cum a evoluat încrederea cetățenilor europeni în UE în funcție de ajutoarele primite în timpul pandemiei

  • 28 Septembrie 2020 17:56
STUDIU | Cum a evoluat încrederea cetățenilor europeni în UE în funcție de ajutoarele primite în timpul pandemiei

Încrederea cetățenilor europeni în instituțiile Uniunii Europene a crescut în timpul pandemiei de coronavirus, în schimb a scăzut în guvernele naționale, arată un studiu citat de site-ul Politico.eu, potrivit Mediafax si Digi24.ro

Nivelul mediu de încredere în Uniunea Europeană a crescut de la 4,6 în aprilie la 5,1 în iulie, pe o scală de la 1 la 10. 

În același timp, media încrederii în guvernele naționale a scăzut de la 4,8 în aprilie la 4,6 în iulie, conform studiului realizat de Eurofound (Fundația europeană pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și muncă). Cota 1 înseamnă "lipsă de încredere", iar 10 "încredere totală".

Studiul sugerează că există o corelație cu asistența financiară oferită de Uniunea Europeană țărilor afectate grav de pandemie.

„Gradul de încredere este semnificativ mai mare în rândul respondenților care au beneficiat de ajutor financiar în timpul pandemiei (...)”, precizează autorii studiului.

Situația pe țări

Încrederea în UE a crescut cel mai mult în Italia (de la 4,1 la 5,2) și în Spania (de la 4,0 la 5,1), țările europene cele mai afectate de pandemie.

„Cetățenii probabil au avut tendința de a căuta susținere dincolo de guvernele naționale”, subliniază autorii studiului.

În România, încrederea în UE a crescut de la 4,5 în aprilie la 5,2, în iulie, în timp ce încrederea în instituțiile guvernamentale naționale a scăzut de la 3,8 în aprilie, la 3,5 în iulie, potrivit studiului Eurofound.

În Polonia, încrederea în UE a crescut de la 5,1 la 6,2, iar încrederea în guvernul național a scăzut de la 2,6 la 2,4.

În Bulgaria, încrederea în UE a crescut de la 4,0 la 4,5, iar cea în guvernul propriu a scăzut de la 3,2 la 2,9.

Doar în trei țări, Spania, Franța și Luxemburg, încrederea cetățenilor a crescut atât în propriile guverne, cât și în Uniunea Europeană.

Încrederea în UE a scăzut semnificativ în Danemarca, Olanda și Suedia, care fac parte din grupul țărilor mai austere, cele ce au pledat pentru o abordare fiscală conservatoare în alocarea stimulentelor de relansare economică.

În Austria, încrederea în Guvern a scăzut de la 6,5 la 5,4, iar în Finlanda de la 7,6 la 6,5. În același timp, în aceste două țări a scăzut și încrederea în Uniunea Europeană.

Studiul Eurofound a fost efectuat în toate țările membre UE, în perioada aprilie-iulie, pe un eșantion reprezentativ de 91.753 de persoane.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău