STUDIU | Consumul de alcool în timpul sarcinii poate cauza probleme cognitive copiilor

  • 29 Ianuarie 2020 14:26
STUDIU | Consumul de alcool în timpul sarcinii poate cauza probleme cognitive copiilor Sursa: Marketing Interactive

Consumul de alcool în timpul sarcinii poate duce la afectarea capacității cognitive a copiilor, confirmă un studiu preluat miercuri de Press Association, potrivit Agerpres.

În cadrul cercetării, au fost examinate 23 de studii publicate pe tema consumului de alcool în timpul sarcinii și au fost identificate dovezi că această practică poate să ducă, de asemenea, la o greutate mai mică a bebelușului la naștere.

Concluziile cercetării întăresc recomandările directorului serviciilor medicale din Regatul Unit care, în cadrul unei campanii cu sloganul ''Drymester'', îndeamnă femeile să se abțină de la consumul de alcool în toate trimestrele sarcinii.

Pentru a studia efectele consumului de alcool în timpul gravidității, oamenii de știință au combinat, pentru prima dată, rezultatele mai multor proiecte de cercetare.

Metodele folosite în cadrul cercetării includ studii tradiționale precum teste aleatorii controlate, alături de strategii alternative, cum ar fi compararea copiilor din aceleași familii ale căror mame au redus sau au crescut consumul de alcool între sarcini, precum și o abordare bazată pe markeri genetici, denumită ''randomizare mendeliană''.

Anterior, cercetările pe această temă s-au realizat prin studii ''observaționale'', în cadrul cărora participanții sunt deja expuși la un factor de risc, iar cercetătorii nu încearcă să intervină pentru a schimba cine este și cine nu este expus.

Toate cercetările incluse în analiză au încercat să compare elemente corespondente din grupuri de persoane care diferă doar în ceea ce privește expunerea la alcool în timpul sarcinii.

Deși analiza a fost exhaustivă, studiul este limitat în abilitatea sa de a stabili cantitatea de alcool care provoacă aceste efecte negative.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile ar trebui să fie sfătuite în continuare să se abțină de la consumul de alcool pe durata sarcinii.

"Numărul dovezilor care atestă efectele dăunătoare ale alcoolului asupra copiilor înainte de naștere este în creștere, iar cercetarea noastră este prima care a luat în calcul gama completă de studii pe această temă", a precizat conducătoarea studiului, Luisa Zuccolo, de la Universitatea din Bristol.

"Este puțin probabil ca rezultatul să fie întâmplător, dacă luăm în calcul o varietate de abordări și de rezultate".

"Cercetarea noastră confirmă actualul consens științific: consumul de alcool în timpul sarcinii poate afecta capacitățile cognitive ale unui copil mai târziu pe parcursul vieții, inclusiv activitățile de învățare. Ar putea totodată avea drept efect o greutate mai mică la naștere".

"Acest mesaj este mai important ca niciodată având în vedere studii recente prin care industria alcoolului promovează informații derutante despre adevăratul impact al consumului de alcool în timpul sarcinii asupra sănătății".

Cercetarea a fost finanțată de National Institute for Health Research și Medical Research Council din Regatul Unit al Marii Britanii.

Studiul, intitulat ''Dovezi ale efectelor expunerii prenatale la alcool asupra greutății copilului la naștere și asupra neurodezvoltării în urma unei analize sistematice a unor studii cvasi-experimentale'', a fost publicat în International Journal of Epidemiology.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău