STUDIU | Cimpanzeii simt ritmul muzicii

  • 23 Decembrie 2019 11:58
STUDIU | Cimpanzeii simt ritmul muzicii

Cimpanzeii sunt capabili să simtă ritmul muzicii și obișnuiesc să se miște pe acesta, conform unui nou studiu realizat în Japonia, citat luni de Press Association, preluat de Agerpres.

Oamenii de știință au descoperit că atunci când aud muzică cimpanzeii sunt capabili să efectueze mișcări ritmice, precum balansare, bătut din palme și atingerea piciorului.

Cercetătorii susțin că informațiile privind această predispoziție a maimuțelor mari pentru muzică ar putea contribui la înțelegerea modului în care oamenii au ajuns să aprecieze melodiile.

Doctor Yuko Hattori și profesor Masaki Tomonaga de la Universitatea Kyoto din Japonia au studiat șapte cimpanzei care au fost expuși timp de șase zile la șase compoziții pentru pian de câte două minute.

Cercetătorii au descoperit că, în timp ce ascultau muzica, cimpanzeii și-au legănat corpurile, au dat din cap și, uneori, au bătut din palme și și-au atins picioarele.

De asemenea, echipa a descoperit că cimpanzeii de sex masculin erau mai dispuși să răspundă la melodii fiind mai vocali și balansându-se ritmic pe durate mai mari de timp în comparație cu exemplarele de sex feminin.

În lucrarea lor, publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences (Pnas), cercetătorii au remarcat: ''Având în vedere că oamenii nu prezintă o astfel de diferențiere în funcție de sex în ceea ce privește capacitatea muzicală, o sensibilitate mai mare la sunete în cazul cimpanzeilor de sex masculin ar fi putut fi dobândită după ce cimpanzeii s-au desprins de strămoșul pe care îl au în comun cu oamenii. Acest lucru poate fi asociat și cu societatea lor patriarhală, cimpanzeii de sex masculin colaborând adesea pentru a-și proteja teritoriul și membrii grupului''.

Pentru a înțelege mai multe despre înclinația lor muzicală, cercetătorii au selectat cimpanzeul cel mai sensibil la muzică. Numit Akira, acesta a fost expus la ședințe muzicale suplimentare, cu patru experiențe de câte două minute, timp de 24 de zile. Cercetătorii au descoperit că atât ritmurile aleatorii cât și cele regulate l-au făcut pe Akira să se balanseze ritmic.

Mișcările au fost mai pronunțate când Akira stătea în două picioare, în comparație cu poziția pe toate cele patru membre, ceea ce cercetătorii cred că s-ar putea datora unei flexibilități mai mari în postura bipedă.

În plus, Akira a rămas mai mult în zona în care se auzea muzică, ceea ce indică faptul că cimpanzeul căuta în mod activ stimularea muzicală.

Potrivit autorilor, concluziile indică o predispoziție pentru dans la un strămoș comun al cimpanzeilor și al oamenilor.

''La om, ascultarea muzicii induce mișcări ritmice, ceea ce sugerează o legătură strânsă între zonele auditive și cele motorii din creier. Aceste rezultate sugerează că premisele pentru muzică și dans sunt adânc înrădăcinate și au fost prezente la strămoșul comun al oamenilor și cimpanzeilor, cu aproximativ șase milioane de ani în urmă'', au notat autorii studiului.

Într-un studiu separat publicat și în Pnas, o echipă de oameni de știință din Statele Unite a descoperit că cimpanzeii fac schimb de unelte și își învață semenii noi abilități pentru a putea îndeplini sarcini complexe pentru obținerea hranei. Potrivit cercetătorilor americani, această capacitate de schimb de unelte și abilități dovedită de cimpanzei este similară cu cea prezentă la oameni.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău