STUDIU | Care sunt raioanele cele mai afectate de corupție?

  • 17 Iulie 2017 14:32
STUDIU | Care sunt raioanele cele mai afectate de corupție?

Cele mai afectate de corupție sunt raioanele Ștefan Vodă, Cimișlia, Nisporeni și Dondușeni, în timp ce municipiul Chișinău, raioanele Criuleni și Basarabeasca se află la polul opus.

Potrivit unui studiu lansat de IDIS Viitorul, în administrația publică locală, corupția, care pare să fie extinsă, este accentuată de lipsa unei definiri clare a responsabilităților, confuzie în separarea funcțiilor administrative de cele politice și o lipsă de transparență în procedurile administrative, transmite IPN.

Corupția sistemică și inegalitățile sociale, prezente la nivel local, duc la pierderea încrederii populației în administrație și oferă teren fertil pentru apariția politicienilor populiști.

Potrivit Idicelului competitivității regiunilor, Ștefan Vodă este regiunea în care cele mai multe decizii luate de autorități stau la baza unor interese pecuniare ilegale. Autoritățile publice din acest raion sunt caracterizate printr-un interes ridicat al instituțiilor de stat în administrația locală, aplicarea slabă a legislației în instanța locală și perspective slabe de dezvoltare a afacerilor.

Și în raionul Cimișlia corupția atinge cote alarmante. Deciziile adoptate de către Consiliul raional sunt afectate într-o proporție ridicată de fenomenul corupției, lucru ce plasează acest raion pe cea de-a doua poziție în ceea ce privește impactul corupției asupra autorității publice locale. Nivelul corupției în cadrul întreprinderilor private este și el unul evident, iar raionul Cimișlia ocupă locul trei la acest capitol.

Raionul Nisporeni ocupă cea de-a treia poziție în ce privește deciziile afectate de corupție ale autorității raional. După nivelul corupției în sectorul privat, raionul Nisporeni ocupă locul 19 din 35. Autoritățile raionale din Nisporeni sunt caracterizate, potrivit opiniei mediului de afaceri, de birocrație, impozite locale ridicate și de o neîndeplinire a obligațiilor conform așteptărilor antreprenorilor.

Surprinzător este faptul că, potrivit aceluiași top, în Chișinău aproape că nu ar exista corupție. Capitala ocupă ultima poziție la acest capitol. Și reprezentanții sectorului privat au arătat că nivelul corupției este unul scăzut în Chișinău. Cu toate acestea, datele CNA arată că anume autoritățile municipale din Chișinău sunt cele mai afectate de fenomenul corupției, aici înregistrându-se cele mai multe infracțiuni de acest gen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău