STUDIU | Cancerul, principala cauză de deces în țările cu venituri ridicate

  • 03 Septembrie 2019 12:31
STUDIU | Cancerul, principala cauză de deces în țările cu venituri ridicate

Cancerul este în prezent principala cauză de deces în țările cu venituri ridicate, în timp ce bolile cardiovasculare (BCV) continuă să fie ucigașul numărul unu în statele cu venituri reduse, relatează Press Association.

Decesele provocate de cancer în țările cu venituri ridicate au devenit de două ori mai frecvente în comparație cu cele asociate BCV, susțin oamenii de știință.

Potrivit unui model care a luat în calcul toate cauzele de deces cu excepția cancerului, mortalitatea anuală totală la 1.000 de persoane-ani a fost cea mai mică în țările cu venituri ridicate, de 3,4%, intermediară în statele cu venituri medii, de 6,9%, și cea mai mare în țările cu venituri reduse, de 13,3%.

BCV a fost cea mai frecventă cauză de deces, respectiv 40%. Însă, procentul a variat, de la doar 23% la sută în țările cu venituri ridicate, la 41% în statele cu venituri medii și 43% în țările cu venituri reduse.

Cancerul a fost a doua cea mai frecventă cauză de deces - 26% dintre cazuri, însă procentul a variat. Cancerul a fost responsabil de majoritatea (55%) dintre decesele înregistrate în țările cu venituri ridicate, 30% dintre cele din statele cu venituri medii și 15% dintre decesele din țările cu venituri reduse.

''Persoană-ani'' este o măsură ce ia în calcul atât numărul de persoane cuprinse într-un studiu, dar și timpul în care fiecare participă la cercetare.

''Faptul că decesele prin cancer sunt în prezent de două ori mai frecvente în comparație cu cele asociate BCV în țările cu venituri ridicate indică o tranziție în ceea ce privește cauzele predominante de deces la vârstă mijlocie'', a declarat profesor Salim Yusuf, autor principal al studiului.

''În timp ce în multe țări (decesele asociate) BCV sunt în scădere datorită prevenției și tratamentului, mortalitatea prin cancer va deveni probabil principala cauză de deces la nivel mondial. Mortalitatea ridicată în statele cu venituri reduse nu este provocată de o povară mai mare a factorilor de risc, ci mai degrabă de alți factori, precum calitatea mai redusă (a vieții) și accesul precar la asistență sanitară'', a notat Yusuf.

Publicată în jurnalul științific The Lancet, cercetarea a fost prezentată în cadrul congresului anual al Societății Europene de Cardiologie, desfășurat la Paris.

Datele provin de la studiul Prospectiv de Epidemiologie Urbană și Rurală (PURE), condus de Institutul de Cercetare a Sănătății Populației (PHRI) de la Universitatea McMaster din Canada.

Studiul a implicat 162.534 de persoane adulte cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani din 21 de țări, monitorizate, în medie, 9,5 ani.

''Deși ar trebui să fie continuate eforturile de prevenire și tratament al bolilor cardiovasculare în țările cu venituri ridicate, sunt necesare noi demersuri pentru reducerea cancerului'', a atras atenția Darryl Leong, coautor al studiului și profesor asistent de medicină la universitatea canadiană.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău