STUDIU | Cafeaua consumată cu patru ore înainte de culcare nu perturbă somnul

  • 07 August 2019 11:15
STUDIU | Cafeaua consumată cu patru ore înainte de culcare nu perturbă somnul

Cafeaua sau ceaiul consumate cu patru ore înainte de culcare nu afectează somnul, a concluzionat un studiu citat miercuri de Press Association, preluat de Agerpres.

Un grup de cercetători de la Florida Atlantic University și Harvard Medical School a monitorizat consumul de cofeină, alcool și nicotină în rândul a 785 de voluntari și a comparat jurnalele zilnice ale acestora legate de somn și datele înregistrate de senzorii purtați la încheietura mâinii.

Aproximativ 40% dintre subiecți au consumat cofeină în cel puțin o seară pe perioada studiului desfășurat, în medie, pe parcursul a 6,7 nopți.

Studiul a descoperit că, în timp ce nicotina și alcoolul au perturbat somnul - o țigară fumată la ore târzii privându-i de 42 de minute de somn pe cei cu insomnii - cofeina nu a avut un astfel de efect.

''Având în vedere importanța unui somn de calitate pentru sănătatea publică, dar și utilizarea pe scară largă a alcoolului, nicotinei și cofeinei, relativ puține studii au investigat în detaliu asocierea dintre consumul de substanțe în timpul serii și parametrii somnului'', a notat în jurnalul Sleep doctor Christine Spadola de la Florida Atlantic University.

''Acest studiu reprezintă una dintre cele mai de amploare examinări longitudinale cu privire la asocierea consumului de alcool, cofeină și nicotină în timpul serii, cu rezultate asupra somnului măsurate în mod obiectiv. Nicotina și/sau alcoolul consumate în termen de patru ore înainte de culcare au avut ca efect o continuitate precară a somnului în comparație cu neutilizarea lor seara. Nu am observat o asociere între ingestia de cofeină cu patru ore înainte de culcare și vreunul dintre parametrii somnului'', a explicat cercetătoarea.

''A fost o surpriză pentru noi'', a mai spus Spadola care a adăugat că rezultatele ''susțin importanța recomandărilor privind somnul și sănătatea care promovează restricționarea nicotinei și a alcoolului seara''.

Nicotina a fost substanța cu cel mai semnificativ efect negativ asupra somnului, conform studiului. A fost consemnată o interacțiune semnificativă statistic între consumul de nicotină seara și insomnie în raport cu durata somnului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău