Studiu | Barierele plutitoare nu reprezintă soluția universală pentru problema plasticului din oceane

  • 24 August 2020 16:00
Studiu | Barierele plutitoare nu reprezintă soluția universală pentru problema plasticului din oceane

Barierele plutitoare instalate pe mare pentru colectarea deșeurilor de plastic nu au decât o contribuție minoră la obiectivul de curățare a oceanelor lumii, sugerează un studiu internațional recent, citat de agenția DPA, preluat de Agerpres.

''Tehnologii precum cele propuse de proiectul Ocean Cleanup nu ne vor ajuta să rezolvăm problema plasticului'', a declarat Agostino Merico de la Centrul Leibniz pentru Studii Marine Tropicale, cu sediul în orașul german Bremen.

''Trebuie să regândim de urgență modul în care producem, consumăm și aruncăm materialele plastice și modul în care putem promova alternative sustenabile'', a spus Merico, coautor al studiului publicat în jurnalul Science of the Total Environment.

Mai multe inițiative private, precum cea a organizației olandeze Ocean Cleanup, elimină deșeuri din oceane cu ajutorul barierelor plutitoare. Dar, oricât de admirabile, acestea nu rezolvă problema mai amplă, susțin oamenii de știință.

Se estimează că 399.000 de tone de plastic plutesc la suprafața oceanelor, o cantitate care se așteaptă să se dubleze până în 2052. Alte multe milioane de tone se află în ape mai adânci.

Aceasta este o amenințare majoră pentru ecosistemele marine la nivel mondial. Peștii și alte viețuitoare marine ingerează plastic, adesea cu consecințe fatale.

Când plasticul se descompune, substanțele toxice pot pătrunde în mediul marin și în cele din urmă ajung să fie absorbite de oameni.

Prin realizarea unor modele asupra efectelor a două sute de bariere plutitoare care colectează plastic pe o perioadă de 130 de ani, autorii studiului au descoperit că aceste dispozitive ar putea elimina puțin peste 5% din totalul estimat la nivel mondial.

''Având în vedere cantitățile uriașe de deșeuri de plastic care poluează continuu oceanele, aceasta este o contribuție destul de mică'', a declarat un alt coautor al studiului, Soenke Hohn, de la același centru.

Oamenii de știință își fac de asemenea griji că astfel de eforturi de colectare vor fi considerate o justificare pentru poluarea suplimentară și ridică semne de întrebare în legătură cu drumul deșeurilor odată ce sunt eliminate din mare.

''Există o singură soluție: trebuie să încetăm să producem materiale plastice și să promovăm soluții alternative, mai durabile, precum utilizarea materialelor biodegradabile", a subliniat Merico.

La acest studiu au participat de asemenea cercetători de la Universitatea Jacobs, Institutul Leibniz pentru Studii Zoologice din Berlin, Universitatea Exeter din Marea Britanie și de la organizația Making Oceans Plastic Free. 

Surssa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău