STUDIU | Bacteriile intestinale care ar putea juca un rol în apariția depresiei

  • 19 Februarie 2019 18:18
STUDIU | Bacteriile intestinale care ar putea juca un rol în apariția depresiei

O echipă de cercetători din Belgia a analizat eșantioane de materii fecale prelevate de la peste 1.000 de voluntari și a observat că două familii de bacterii erau prezente în mod constant în număr mai mic la persoanele depresive, inclusiv la cele aflate sub tratament cu medicamente antidepresive.

Un studiu efectuat pe un grup de control alcătuit din 1.000 de olandezi a confirmat aceste concluzii ce susțin existența unei asocieri statistice între numărul anumitor bacterii și starea sănătății mintale, se arată în articolul publicat în jurnalul științific Nature Microbiology.

Cercetarea nu demonstrează o legătură cauzală, subliniază însă Jeroen Raes, unul dintre autorii principali, potrivit căruia înțelegerea legăturii dintre intestin și creier se află încă în fază incipientă.

Despre familiile de bacterii în cauză - Coprococcus și Dialister - se știe că au proprietăți antiinflamatorii.

De asemenea, ''se cunoaște faptul că inflamația țesuturilor nervoase joacă un rol important în depresie. Așadar, de aici ipoteza noastră conform căreia cele două au într-un fel legătură una cu alta", a explicat pentru AFP profesorul de microbiologie de la Katholieke Universiteit Leuven.

''Ideea că substanțele din metabolismul microbian pot interacționa cu creierul nostru - și, prin urmare, (pot influența) comportamentul și sentimentele noastre - este interesantă", a recunoscut Jeroen Raes.

Până în prezent, majoritatea studiilor au fost realizate pe șoareci sau pe un număr redus de persoane, iar rezultatele au fost mixte și contradictorii, a subliniat cercetătorul pentru AFP.

300 milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Uneori calificată drept o "epidemie tăcută", această patologie reprezintă una dintre principalele cauze ale celor 800.000 de sinucideri înregistrate în fiecare an.

În numeroase țări, antidepresivele se numără printre cele mai prescrise medicamente contra acestei probleme de sănătate, însă această cercetare ar putea deschide calea către noi tipuri de tratamente, estimează Jeroen Raes. "Chiar cred că este o cale de urmat - utilizarea unor combinații de bacterii pe post de tratament", a precizat cercetătorul. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău