Studiu | Aproape jumătate dintre tinerii din SUA ar prefera să trăiască într-un stat socialist

  • 05 Noiembrie 2017 19:05
Studiu | Aproape jumătate dintre tinerii din SUA ar prefera să trăiască într-un stat socialist

Patruzeci și patru la sută dintre tinerii din Statele Unite ale Americii ar prefera să trăiască într-un stat cu sistem socialist, iar 7% vor un regim comunist, doar 42% preferând organizarea politică și economică de tip capitalist, relevă un studiu realizat recent, scrie Mediafax.ro.

Potrivit studiului, efectuat de Institutul de sondare a opiniilor YouGov și de Fundația memorială a victimelor comunismului, cu sediul în Washington, D.C., 44% dintre tinerii americani cu vârste de până în 35 de ani ar prefera un sistem socialist, 42% unul capitalist, 7% ar vrea un sistem comunist, iar alți 7% unul fascist.

Comparativ, la nivelul populației totale din SUA, 59% dintre cetățeni preferă un sistem capitalist, 34% ar vrea unul socialist, 4% ar vrea un sistem fascist, iar 3% unul comunist, conform sondajului realizat în intervalul 28 septembrie - 5 octombrie pe un eșantion reprezentativ de 2.300 de persoane cu vârste de peste 16 ani.

"O posibilă explicație a rezultatului este că 53% dintre tinerii americani cred că economia Statelor Unite funcționează în detrimentul lor", explică autorii studiului, precizând că, în acest context, aproape jumătate dintre tinerii americani consideră că un sistem socialist le-ar conferi cel mai mare grad de securitate socială.

"Tinerii de la începutul mileniului al III-lea reprezintă acum cea mai extinsă generație din SUA și observăm unele tendințe îngrijorătoare", a declarat, pentru postul Fox News, Marion Smith, directorul executiv al Fundației memoriale a victimelor comunismului.

"Tinerii par să se îndepărteze din ce în ce mai mult de capitalism, orientându-se spre socialism și chiar spre comunism, pe care le consideră variante alternative viabile", subliniază specialistul.

La nivelul populației generale, rugați să spună pe cine consideră "eroi" din punct de vedere personal, ai națiunii americane sau ai țărilor din care provin, 60% dintre respondenți l-au menționat pe fostul președinte SUA Ronald Reagan, 40% pe senatorul american independent Bernie Sanders, 39% pe fostul președinte republican George W. Bush, 38% pe actualul premier al Canadei, Justin Trudeau, 37% pe cancelarul german Angela Merkel și 31% pe actualul președinte al SUA, Donald Trump.

Hillary Clinton, fost secretar de Stat și candidat democrat la președinția SUA, este considerată erou de 30% dintre americani, în timp ce 26% l-au menționat pe fostul lider revoluționar marxist argentinian Ernesto Che Guevara, 25% pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, 18% pe teoreticianul socialist german Karl Marx, 17% pe ideologul comunist rus Vladimir Ilici Lenin, 16% pe fostul lider revoluționar comunist chinez Mao Zedong, 13% pe fostul lider comunist sovietic Iosif Stalin, 13% pe Kim Jong-Un, președintele autoritarist al Coreei de Nord, și 12% pe Nicolas Maduro, președintele socialist al Venezuelei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:3,09 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău