STUDIU | Aproape 60% dintre studenți au fost expuși la diverse forme de abuz în copilărie

  • 30 Noiembrie 2017 20:16
STUDIU | Aproape 60% dintre studenți au fost expuși la diverse forme de abuz în copilărie

Majoritatea respondenților unui studiu efectuat de către Organizația Mondială a Sănătății, studenți universitari din Republica Moldova (59, 6%), au spus că au avut una sau mai multe experiențe de abuz, neglijare sau disfuncționalități la nivelul familiei în primii 18 ani de viață.

Printre băieți aceste manifestări sunt ceva mai răspândite – 62,4% din băieții care au participat la sondaj, față de 57,8% fete, dar tind sa aibă un caracter mai episodic. Pe când printre fete acestea sunt mai frecvente au caracter repetat, transmite IPN. 

Datele studiului, prezentat joi, 30 noiembrie, relevă că cele mai frecvent raportate tipuri de evenimente negative din copilărie au fost abuzul psihologic/emoțional (16,7% fete și 12,3% băieți), neglijarea psihologică a nevoilor de bază (13,8% fete și 11,5% băieți), precum și fenomenul de „normalizare” a abuzului fizic cu scop de disciplinare, declarat de circa 2,5 ori mai frecvent decât abuzul fizic ca atare. 

Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Stela Grigoraș, a declarat în cadrul evenimentului de prezentare a studiului, că violența față de copii și femei rămâne a fi o problemă actuală pentru majoritatea țărilor, inclusiv pentru Republica Moldova. Ca răspuns, în decursul ultimilor ani, în Moldova s-au efectuat o serie de acțiuni pentru a reduce fenomenul, începând cu perfecționarea cadrului legal și normativ în domeniu și continuând cu fortificarea cooperării intersectoriale pentru a asigura implementarea masurilor eficiente de prevenție și de răspuns la acest fenomen. 

Șeful Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic, a spus că este extrem de importantă colaborarea intersectorială pentru obținerea rezultatelor propuse în domeniul protecției copilului. Studiul a furnizat dovezi că abuzul față de minori și expunerea la disfuncționalități majore în familie contribuie esențial la  problemele de sănătate publică în Republica Moldova. Prevenirea maltratării copilului, precum și acțiunile de sporire a funcționalității familiilor au fost recomandate pentru a reduce prevalența comportamentelor de risc și a morbidității la viața de adult.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău