STUDIU | Anticorpii împotriva SARS-CoV-2 pot fi detectați până la șapte luni după infectare

  • 05 Noiembrie 2020 14:33
STUDIU | Anticorpii împotriva SARS-CoV-2 pot fi detectați până la șapte luni după infectare

Un studiu recent realizat de Institutul Joao Lobo Antunes de Medicină Moleculară (IMM) din Portugalia a pus în evidență că anticorpii împotriva SARS-CoV-2, virusul care declanșează COVID-19, pot fi detectați până la șapte luni după infectare la 90% dintre pacienți, informează miercuri Xinhua, citată de Agerpres.

Rezultatele cercetării, publicate în European Journal of Immunology, indică totodată că nivelurile de anticorpi produși sunt determinate de severitatea bolii, și nu de vârsta persoanei infectate.

Studiul a demarat la debutul pandemiei în Portugalia, în martie 2020, când cercetătorii au creat un test serologic sensibil, specific și versatil pentru COVID-19.

Colaborând cu medici de la Hospital Center Lisboa Norte, echipa de cercetători a început să monitorizeze nivelurile de anticorpi în cazul a 300 de pacienți și profesioniști din domeniul sanitar și a peste 200 de voluntari care au fost urmăriți după ce au contractat COVID-19.

''Rezultatele acestui studiu, care s-a întins pe o perioadă de șase luni, a pus în evidență un model clasic de răspuns imunitar până în cea de-a șaptea lună după infectare, cu o creștere rapidă a nivelurilor de anticorpi în primele trei săptămâni după simptome, urmată de o reducere ulterioară'', a explicat Marc Veldhoen, conducătorul proiectului.

''În faza inițială de răspuns, rezultatele noastre arată că, în medie, bărbații produc mai mulți anticorpi decât femeile, dar nivelurile se echilibrează în timpul fazei rezolutive și sunt similare la ambele sexe în lunile ulterioare infecției cu SARS-CoV-2'', a adăugat acesta.

Colaborând cu Institutul portughez pentru sânge și transplant (IPST), Veldhoen a confirmat ''o activitatea robustă până la cea de-a șaptea lună după infectare la o mare parte din indivizii testați anterior''. ''Lunile care vor urma vor fi esențiale pentru evaluarea robusteții răspunsului imunitar sau a posibilității de reinfectare'', a conchis cercetătorul din cadrul IMM.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în data de 2 octombrie erau 193 de vaccinuri candidate împotriva COVID-19 aflate în diferite stadii de dezvoltare la nivel global, dintre care 42 se aflau în teste clinice în contextul luptei mondiale împotriva pandemiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău