STUDIU | Antibioticele, suprautilizate la pacienții internați cu COVID-19 în SUA

  • 10 Martie 2021 18:31
STUDIU | Antibioticele, suprautilizate la pacienții internați cu COVID-19 în SUA

Majoritatea pacienților cu COVID-19 care au fost internați în spitalele din Statele Unite în primele luni după izbucnirea pandemiei de coronavirus au primit antibiotice chiar înainte ca o infecție bacteriană să fie confirmată, potrivit unui studiu publicat miercuri, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Studiul realizat de Pew Charitable Trusts sugerează că astfel de medicamente au fost supra-prescrise între februarie și iulie 2020, medicii încercând să trateze pacienții cu COVID-19 în condițiile în care opțiunile de tratament erau rare.

Antibioticele nu luptă împotriva virusurilor, însă sunt prescrise pentru tratamentul infecțiilor bacteriene secundare.

"În cele din urmă, ceea ce ne preocupă cu adevărat este ceea ce ar putea însemna aceste date în legătură cu lupta pe termen lung împotriva rezistenței la antibiotice", a declarat David Hyun, director de proiect al Pew Charitable Trusts.

Raportul, care a inclus date de la 5.838 de internări în spitale, evidențiază riscul de a prescrie antibiotice fără a fi necesar, ceea ce ar putea accelera apariția "superbacteriilor" rezistente la aceste medicamente.

Conform studiului, 52% din internări au condus la prescrierea a cel puțin unui antibiotic. În schimb, 20% dintre pacienții internați cu COVID-19 au fost diagnosticați cu pneumonie bacteriană, iar 9% au fost diagnosticați cu infecții ale tractului urinar.

În 96% din cazuri, pacientul a primit prima doză de antibiotic în 48 de ore de la internarea în spital.

Datele au arătat că majoritatea pacienților cărora li s-au administrat antibiotice imediat după internare nu au primit doze suplimentare după 48 de ore, sugerând unele progrese în eforturile de limitare a suprautilizării antibioticelor.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău